Úvod Sociálne siete Facebook EÚ pripravuje ďalšie pokuty: Facebook a Google musia konať!

EÚ pripravuje ďalšie pokuty: Facebook a Google musia konať!

1

Európska únia má pripravovať prísnejšie pravidlá týkajúce sa sociálnych sietí, vrátane sietí Facebook, YouTube, Twitter a ďalších. Únia tvrdí, že momentálne im odstránenie teroristickej propagandy trvá príliš dlho.

Tvrdí to server Financial Times, ktorý včera informoval o zmenách v zákone, ktorý má byť predložený už budúci mesiac. Sociálne siete budú mať na odstránenie extrémistického obsahu len jednu hodinu.

Zmeny prichádzajú po zverejnení správy od Policy Exchange, v ktorej je jasne dokázané, že teroristické organizácie pre propagáciu svojich hnutí využívajú sociálne platformy ako Telegram, Twitter, Facebook a YouTube.

Zatiaľ čo je Telegram pre teroristov akési bezpečné útočisko, nevzdali sa ani iných sociálnych platforiem ako Twitteri, Facebook a YouTube. Práve Twitter má byť zodpovedný za 40 % návštev džihádistických webov,“ píše sa v správe.

Spoločná databáza a AI

Sociálne siete už začali budovať spoločnú databázu obrázkov a videí, čo im má pomôcť rýchlejšie odhaliť obsah, ktorý je nutné zablokovať. Veľkú rolu v tom samozrejme hrá aj umelá inteligencia. Riešením tohto problému by mohlo byť aj sprísnenie podmienok používania, no tu sa firmy obávajú, že ich užívatelia začnú kritizovať za potláčanie slobody prejavu.

Aj napriek snahe sociálnych platforiem to zatiaľ ani zďaleka nestačilo. Štúdia od Counter Extremism Project totiž zistila, že medzi marcom a júnom na YouTube pribudlo 1 348 videí od ISIS, ktoré získali 163 391 pozretí. Až 24 % z nich tam ostalo viac ako dve hodiny. To stačilo na pozretie, stiahnutie a ďalšiu distribúciu, napríklad na Facebooku.

V prípade schválenia navrhovaných nariadení Európskym parlamentom a väčšinou členských štátov, pôjde o prvé nariadenia, ktoré sa priamo zamerajú na technologické spoločnosti, resp. to, ako spracovávajú ilegálny obsah.