Úvod Výrobcovia Sony Sony Xperia XA2 a XA2 Ultra oficiálne: Stred s väčšími batériami

Sony Xperia XA2 a XA2 Ultra oficiálne: Stred s väčšími batériami

1
Sony-Xperia-XA2
© Sony

Aj divízia Sony Mobile sa rozhodla nakuknúť na podujatie CES 2018, a to rovno s dvoma modelmi, ktoré výrobca posadil do kategórie strednej triedy. Privítajte Sony Xperia XA2 a XA2 Ultra.

Sony Mobile prihodilo ešte jeden model, ktorý však strednú triedu obchádza. Sony Xperia L2 predstavuje bežný základ.

Výrobca Sony použil v nových generáciách smartfónov výborný 14nm čipset strednej triedy s označením Snapdragon 630. Vlaňajších predchodcov poháňal 16nm čipset Helio P20.

Polepšili si aj batérie, resp. ich kapacita. V prípade modelu Xperia XA2 ide o kapacitu 3300 mAh, ktorá na prvý pohľad nie je úplne najväčšia. Oproti minulej generácii, ktorá disponovala 2300 mAh akumulátorom, ide o významný pokrok.

Sony Xperia XA2
© Sony

Xperia XA2 Ultra je na tom ešte lepšie. 3 580 mAh kapacitu výrobca pozdvihol z 2700 mAh a v oboch prípadoch ich nabijete prostredníctvom technológie QuickCharge 3.0.

Predný panel Sony Xperia XA2 obsadil 5,2-palcový displej s FHD 1080p rozlíšením, zatiaľ čo súrodenec s prívlastkom Ultra pracuje s až 6,0-palcovou uhlopriečkou displeja. FHD 1080p rozlíšenie je totožné.

Xperia XA2 má 3 GB operačnú pamäť, 32 GB úložisko a hybridný slot pre dve SIM karty, alebo SIM-ku s pamäťovou kartou. Xperia XA2 Ultra dostala 4 GB RAM-ku a 32/64 GB úložisko. MicroSD kartu ale viete použiť aj s dvoma aktívnymi SIM kartami.

Sony-Xperia-XA2
© Sony

Tvorcovia presunuli fotoaparáty na stredovú os zadnej strany, pričom pod ne umiestnili čítačky odtlačkov prstov. Sony upustilo od umiestnenia snímača odtlačkov v hlavnom tlačidle na boku zariadenia, čo je škoda.

Možno tak výrobca učinil kvôli americkému trhu, kde pôvodné prevedenie nemohlo byť používané a snímač bol v tlačidle deaktivovaný.

Oba smartfóny zhotovia fotografie 23 Mpx snímačom poslednej generácie s clonou f/2.0 a na prednej strane nájdeme 8 Mpx kameru s optickou stabilizáciou obrazu. Predná kamera je nadštandarde širokouhlá.

Operačný systém Android 8.0 Oreo je samozrejmosťou a trhová dostupnosť bola ohlásená na február tohto roku. Ceny pre konkrétne trhy budú upresnené neskôr.

Sony Xperia L2

Sony Xperia L2 je vybavená 5,5-palcovým displejom s HD 720p rozlíšením, poháňa ju skromnejší čipset MediaTek MT6737T, 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Ak 32 GB nestačí, stále tu je slot pre microSD karty.

Horší je aj 13 Mpx primárny fotoaparát, no predná 8 Mpx kamera pochádza zo zariadení spomínaných vyššie. Pri 3300 mAh batérii sa nespomína žiadna technológia pre rýchle nabíjanie.

Sony Xperia L2
© Sony

178-gramový smartfón beží pod správou operačného systému Android vo verzii 7.1.1 Nougat. Cenu opäť nepoznáme a na pultoch predajní sa model L2 objaví koncom januára.