Úvod Novinky Aktuálne Analytici neveštia spoločnosti Samsung nič dobré, v budúcom roku jej majú klesnúť...

Analytici neveštia spoločnosti Samsung nič dobré, v budúcom roku jej majú klesnúť predaje

15
Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Napriek vydarenému roku 2017 v segmente inteligentných mobilných telefónov sa experti domnievajú, že Samsung v budúcom roku stratí malú časť zo svojho silného podielu na globálnom trhu.

Tvrdia to analytici z poprednej agentúry Strategy Analytics, na ktorých sa odvoláva kórejský magazín Korea Herald. Samsung tento rok predstavil silné zbrane v podaní modelov Galaxy S8, Galaxy S8+ a Galaxy Note 8.

Pozitívne trhové prijatie nových modelov sa pokojne môže zopakovať aj v budúcom roku. Problémom má byť silnejúca konkurencia. Analytici odhadujú, že si Samsung za tento rok pripíše 20,5-percentný podiel na celosvetovom trhu so smartfónmi.

galaxy Note8
Samsung Galaxy Note 8

V budúcom roku ale má kórejský gigant dosiahnuť menší, 19,2-percentný podiel na globálnom trhu. V high-end kategórii Samsung napáda iPhone X, ktorý žne obrovský záujem zo strany zákazníkov.

Vo vstupnej a strednej triede smartfónov naopak prerážajú čínski výrobcovia, ktorí chrlia jeden lacný smartfón za druhým. Zariadenia sa predávajú veľmi dobre, keďže sú na svoju predajnú cenu zväčša obstojne vybavené.

Ak sa analytici nemýlia, Samsung v budúcom roku dodá svojim zákazníkom menší počet inteligentných mobilných telefónov, a to vôbec po prvý krát. Znížený objem dodávok sa týkal aj roku 2016, no vtedy ho zapríčinilo fiasko s Galaxy Note7 a nie boj na trhu.

iphone x
iPhone X

Pre lepšiu predstavu o objeme dodávok, 19,2-percentný podiel na trhu v roku 2018 by znamenal, že Samsung vyexpeduje za celý budúci rok asi 315 miliónov kusov smartfónov. 

Samsungu by to ale malo stále stačiť na prvé miesto. Apple podľa odhadov v budúcom roku predá 234 miliónov kusov smartfónov iPhone. Profesor Park Nam-gyoo trefne poznamenal, že smartfóny so systémom iOS nemajú v podstate konkurenciu.

Ak chcete iOS musíte si kúpiť iPhone. Samsung v Android segmente čelí podstatnejším výzvam zo strany mnohej konkurencie. Spomenieme aj tretieho veľkého hráča, spoločnosť Huawei.

huawei
Huawei Mate 10 Pro

Ambícia predbehnúť Apple a Samsung sa ešte nenaplní. Huawei síce tento rok cez leto na krátky čas predbehol v predajoch spoločnosť Apple (podľa Counterpoint Research), no v budúcom roku 2018 mu má stále patriť tretie miesto na trhu s podielom 10-tich percent.

Dynamický trh s technológiami vie prekvapiť a až o niekoľko dlhých mesiacov uvidíme, aké presné boli odhady expertov.