Po tom, ako Samsung minulý rok čelil katastrofe s menom Galaxy Note 7 sa tento rok pokúša napraviť si reputáciu a hlavne udržať značku Note nad vodou. Podarí sa mu to s Galaxy Note 8? Práve na to sa pozrieme v našej recenzii azda najočakávanejšieho Android smartfónu druhej polovici 2017!

Porovnaj ceny stoviek telefónov na Findpare.com

Porovnaj ceny stoviek smartfónov

Samsung Galaxy Note 8: Dizajn a displej

Samsung Galaxy Note 8 alebo Note8, ako ho Samsung nazýva, ponúka už známy dizajn, na ktorý sme si za posledné dva roky zvykli. Ide o príjemnú a prémiovú kombináciu skla na prednej a zadnej strane a pevnej, kovovej, konštrukcie. Na rozdiel od minuloročného Galaxy Note 7 a tohtoročného Galaxy S8 Samsung stavil na menšie zaoblenie. Note 8 je akýsi viac štvorcový, resp. obdĺžnikový. Vidieť je to hlavne na displeji, ktorý v rohoch nie je tak zahnutý a zakrivenie nie je tak viditeľné. Z môjho pohľadu ide o veľmi príjemnú zmenu, ktorú určite ocenia aj novopečení majitelia tohto nádherného giganta.

Hneď na prvý dotyk som si všimol, že Samsung pri Note 8 nespojil kovovú konštrukciu s predným a zadným krycím sklom tak, aby ste ani necítili, že sa niekde spojili. Na Note 8 je tento „spoj“ veľmi citeľný no v tom dobrom slova zmysle. Presne viem, kde začína a končí bočná hrana a zároveň mi tento naozaj malinký výbežok poskytuje lepšie uchopenie.

V porovnaní s Galaxy Note 7 (recenzia tu), je Note 8 nie len väčší, ale aj ťažší. Presnejšie je o 9 milimetrov vyššío 26 gramov ťažší. Samsung sa rozhodol, že líniu Note bude aj naďalej posúvať v smere, ktorý sme sledovali už od prvého Galaxy Note zariadenia. Každá ďalšia verzia bola väčšia, vybavenejšia, atraktívnejšia. Note 8 nie je výnimkou. Keď už sme pri dizajne, spomenúť samozrejme musím aj odolnosť voči vode a prachu (IP68) a S Pen, ku ktorému sa dostanem neskôr. Stylus je uložený v pravom dolnom rohu. Vytiahnuť ho môžete miernym zatlačením dovnútra čo ho uvoľní a následne ho môžete vytiahnuť.

Pochopiteľne, najväčším lákadlom, čerešničkou na torte, pávím chvostom, crème de la crème, jednoducho tým najzaujímavejším je jeho 6,3-palcový Super AMOLED displej s pomerom strán 18.5:9. Ak sledujete telefóny od Samsungu tak iste viete, že rovnaký pomer strán má aj Galaxy S8 či S8+. Je to z toho dôvodu, aby telefóny ostali približne rovnako široké, no ponúkli väčšiu plochu pre sledovanie obsahu. Sú vyššie, to je pravda, v praxi však nepôsobia nijak extrémne natiahnuté.

Predtým, ako sa posuniem ďalej ešte spomeniem, že rovnako, ako pri Note 7 aj Note 8 ponúka skener dúhovky umiestnený na prednej strane, ktorý dúhovky dokáže správne identifikovať aj vtedy, keď ste v tmavej miestnosti. Perfektnou alternatívou je aj odomknutie pomocou rozpoznania tváre, ktoré je presnejšie než kedykoľvek predtým.

Na druhú stranu, ako to bolo aj s Note 7, ani Samsung Galaxy Note 8 nie je telefón, ktorý by som odporúčal používať len s jednou rukou. Na to je pridrahý, prikrehký a priveľký. Ja mám veľké ruky, no ťukať do ľavého horného rohu palcom pravej ruky by som naozaj neskúšal. Pre niektorých ľudí je práve veľký displej s nutnosťou ovládania dvoma rukami to pravé orechové.

Pozeranie sa na displej, ktorý je nie len veľký ale aj nádherný v každom jednom smere je však presne to čo dostanete. Displej Galaxy Note 8 totiž vyhral hneď niekoľko ocenení od renomovaných publikácií. Nejde pritom o obyčajné ocenenia. Jednou z tých, o ktorej sme aj informovali je cena za „Najlepší displej na mobilnom zariadení vôbec“. To tuším hovorí samo o sebe. A viete čo? Ja s ním úplne súhlasím. Nemôžem povedať, že by som medzi Galaxy S8/S8+ a Note 8 videl markantné zlepšenie, horší však v žiadnom prípade nie je. Predsa len, 521 krásnych Super AMOLED pixelov na každý jeden palec spraví dojem.

Pre technicky zdatnejších som vytiahol pár údajov z testu DisplayMate, publikácie, ktorá ako vôbec prvému zariadeniu udelila hodnotenie A+, teda najlepšie spomedzi úplne všetkých zariadení. Zarazila ma napríklad šialený maximálny jas 1 240 nitov. V Samsungu sú blázni. Na slnku nie len prečítate čokoľvek na displeji, ten text sa vám snáď vryje priamo do sietnice. Okrem toho stojí za to aj 112 % pokrytie farebného gamutu DCI-P3odrazivosť len 4,6 %. Neskutočné čísla.

Samsung Galaxy Note 8: Softvér a výkon

AnTuTu: 172 403 | GeekBench: 1 971 (single), 6 578 (multi) | 3DMark: 2 680 (Slingshot)

Samsung svoju vlajkovú loď pre druhú polovicu vybavil tým najlepším čo sa mu podarilo zohnať. Je pravda, že väčšinu výbavy si vyrába sám, takže s tým pravdepodobne nemal veľa problémov,  každopádne, to už odbáčam od témy. Note 8 je vybavený až po uši.

Nechýba Exynos 8895, štandard prémiového výkonu a 6 GB operačnej pamäte RAM pre uspokojenie multitaskingových nutkaní. Samsung už telefón so 6 GB vyrobil, no nebol dostupný na všetkých trhoch.

Všetko toto sa pretavilo v zážitok z používania, ktorý nemá obdoby. Či už je to práca so systémom, hranie hier či spustenie iných náročných aplikácií, Note 8 sa prežerie cez všetko čo naň hodíte.

Systém Samsungu bežiaci na Androide, Samsung Experience (predtým TouchWiz) je takmer identický s Galaxy S8 a Note 7. Samsung si aj naďalej myslí, že dokáže vyrobiť používateľské rozhranie, ktoré bude vyhovovať úplne všetkým ľuďom. Z väčšej časti sa mu to aj darí. Nový „TouchWiz“ mi po pomalých ale zásadných vylepšeniach prirastá čoraz viac a viac k srdcu. Opäť, jedna funkcionalita, ktorá Galaxy Note 8 odlišuje nie len od Galaxy S8 ale od všetkých Android zariadení je jeho S Pen.

Ide o najpokrokovejší stylus pre smartfóny, aký je momentálne k dispozícii čo sa odzrkadlilo aj na softvéri. Nový S Pen síce sám o sebe neprináša až tak veľa nových funkcií, aj napriek tomu je však lepší než jeho predchodca. Samsung ho postupne vylepšuje k dokonalosti.

Po vytiahnutí pera z jeho otvoru sa pri vypnutom displeji automaticky spustí možnosť zapísať rýchlu poznámku, ktorú si neskôr môžete uložiť do screenshotov alebo ju pripnúť na Always On displej. Výhodné to je napríklad vtedy, ak si potrebujete niečo rýchlo zaznačiť no nemáte so sebou pero. Pri Note 8 už pero so sebou budete mať vždy. Táto funkcionalita zároveň prešla miernym vylepšením. Po novom môžete napísať celkom 100 strán poznámok pri vypnutom displeji – nie, že by to bolo nutné.

Najväčšou novinkou týkajúcou sa S Penu, resp. jeho funkcionality je tzv. Live Message, teda živé správy. Táto funkcionalita vám umožní napísať alebo nakresliť krátku správu, ktorú Note 8 automaticky premení na GIFko, ktoré potom môžete pripnúť do emailu alebo do správy. Príjemca potom uvidí, ako ste túto správu písali čo má podľa Samsungu pridať tú štipku osobnosti. Nejde teda o niečo čo by som používal každý deň, no je pekné to mať.

Čo som pri Samsung Galaxy Note 8 používal každý deň je jeho multitasking, teda dve naraz spustené a aktívne aplikácie. Tak ako ste už iste videli, spustené sú bok po boku čo je perfektné napríklad pri pozeraní videa v jednej polovici displeja a prehliadania webu v druhej polovici displeja. Novinkou je funkcia „Pár aplikácií,“ ktorá dokáže spustiť obe vami vybrané aplikácie naraz. Je to perfektné napríklad vtedy, keď chcete robiť dve určité veci naraz, ktoré robíte vždy v rovnakých aplikáciách. Dobrým príkladom je spomínané pozeranie videa a surfovanie po webe alebo napríklad spustenie kalendára a Gmailu pre plánovanie úloh a povinností.

Screenshot_20170915-195915
Screenshot_20170919-133131
Screenshot_20170919-133138
Screenshot_20170919-133146
Screenshot_20170919-133153
Screenshot_20170919-133206
Screenshot_20170919-133224
Screenshot_20170919-133240
Screenshot_20170919-133251
Screenshot_20170919-133346

Nakoniec, asi poslednou „veľkou“ novinkou je Duálny komunikátor, ktorý vám umožní používať dve samostatné kontá pre rovnakú aplikáciu. Na domovskej sa po aktivovaní tejto funkcie zobrazí druhá ikona pre rovnakú aplikáciu, do ktorej sa môžete prihlásiť pod iným kontom. Vynikajúca funkcia, ktorú ocenia mnohí z nás. Nejde síce o novú funkciu, Samsung v tomto predbehol Huawei Mate 9, jej užitočnosť je bez akýchkoľvek pochýb obrovská.

Spolu s Galaxy S8 a S8+ Samsung uviedol aj svojho nového hlasového asistenta, Bixby. Rovnako ako na vlajkových lodiach zo začiatku tohto roka aj Galaxy Note 8 nie len, že ponúka Bixby, no zároveň disponuje aj hardvérovým tlačidlom, ktorým ho zobudíte.

Bixby pozostáva z niekoľkých častí. Prvou je samotný hlasový asistent, ktorého sa môžete pýtať otázky a dávať mu príkazy. Bohužiaľ, Bixby zatiaľ funguje len v angličtine a kórejčine, takže ak vám angličtina robí problémy, veľmi si ho neužijete. Jedine teda, ak by ste mali výbornú kórejčinu.

Druhou funkcionalitou Bixby je akási náhrada za Google Now, teda automatizované kartičky, ktoré vám prinášajú aktuálne správy, počasie, pripomínajú to čo máte spraviť a oveľa viac. No a nakoniec nemôže chýbať ani Bixby Vision. Ide o umelú inteligenciu, ktorá dokáže len z odfotenej fotografie vydedukovať čo ste to odfotili a zároveň to vyhľadá. Okrem toho ešte dokáže aj prekladať text. Ide teda o funkcie, ktoré sme už pri smartfónoch videli, hlavne z rúk Google.

Čo sa samotného Androidu týka, Note 8 je bohužiaľ dostupný len s Android 7.0 Nougat. Nejde o starý operačný systém, to v žiadnom prípade. Pri dostupnom Android 8.0 Oreo je však škoda, že Samsung nepridal a nevypustil telefón s tým najnovším čo je k dispozícii.

Samsung Galaxy Note 8: Výdrž batérie

Dostávam sa k snáď najcitlivejšej téme (minimálne v očiach Samsungu). Je to z toho dôvodu, že za pádom minuloročného Note 7 stála práve batéria. Výrobca pri Galaxy Note 8 teda pristúpil pochopiteľne opatrnejšie. Vnútri totiž nájdeme len 3 300 mAh batériu, ktorá je menšia než tá v Galaxy Note 7 aj tá, ktorá sa nachádza v Galaxy S8+. Samsung stavil na energeticky úspornejší procesor a poriadnu dávku optimalizácie svojho systému. Poďme sa preto pozrieť či sa to oplatilo.

V prvom rade spomeniem, ako som mal telefón nastavený, keďže pri nových vlajkových lodiach Samsungu to môže hrať rolu. V nastaveniach som si maximálne rozlíšenie zmenil z FHD+ na WQHD+ (2 960 x 1 440). Aplikácie som nezatváral, RAM som neprečisťoval, jednoducho som ho používal naplno.

Jedna vec ma veľmi pozitívne prekvapila. Na výdrž Note 8 som sa mohol spoľahnúť. Ani raz som sa nestretol s tým, že by som mal podvečer 50 % a druhý deň 15 %. Note 8 nastolil veľmi solídnu a zhodnú výdrž batérie, ktorá mi dávala istotu, že ak telefón ešte ukazuje 20 % batérie, tých 20 % tam aj skutočne je. Neoceniteľná záležitosť, hlavne keď ste na cestách.

Note 8 vydržal celý dlhý pracovný deň (zhruba 16 hodín) s približne štyrmi hodinami zapnutého displeja. Opäť, vynikajúci výkon. Čo sa nabíjania týka, s priloženou nabíjačkou som ho z 0 % na 40 % nabil približne za 30 minút. Nabitie doplna trvalo niečo vyše hodiny a pol. Zaujímavé ale je, že keď som ho pripojil na nabíjačku OnePlus 5 s technológiou rýchleho nabíjania, Note 8 sa odmietol nabíjať rýchlo a v systéme vypisoval, že do konca nabíjania ostáva takmer 6 hodín.

Samsung Galaxy Note 8: Fotoaparát(y)

Samsung s Galaxy Note 8 konečne vstupuje do klubu smartfónov s dvoma fotoaparátmi na zadnej strane. Hovorím konečne, keďže aj napriek tomu, že to na prvý pohľad môže vyzerať zbytočne, v skutočne ide o veľmi zaujímavú a užitočnú funkcionalitu. Jeho najväčší konkurent, Apple, niečo podobné predstavil už pri iPhone 7 Plus, je teda na čase, aby aj Samsung ukázal čoho je schopný. A že teda ukázal!

Duálny fotoaparát na Note 8 je najlepší aký som kedy vyskúšal. Vôbec. Skúsil som aj iPhone 7 Plus, skúsil som aj Xiaomi Mi 6, aj Huawei P10, aj OnePlus 5. Samsung však hravo prekonáva všetky tieto zariadenia s poriadnym náskokom.

Fotoaparáty, resp. objektívy na zadnej strane plnia podobnú úlohu, ako tie na iPhone 7 Plus. Ide o klasický širokouhlý objektív a telefoto, teda zoom, objektív. Hlavný senzor na Note 8 je veľmi podobný, ak nie rovnaký ako na Galaxy S8+, zatiaľ čo ten druhý je vďaka 2x optickému zoomu určený pre zachytenie portrétov ľudí, resp. čohokoľvek, pri čom chcete mať rozostrené pozadie. Je to práve efekt bokeh, ktorý je taký žiadaný a oku lahodný.

Základné fotografie sú pri Samsungu už klasicky vynikajúce, hlavne keď vonku svieti slnko. Aj keď zájde však dostanete zábery, ktoré patria medzi špičku. Vtedy už síce nie sú až tak ostré, no na rozdiel od iných zariadení (aj od veľkých výrobcov) sú použiteľné.

Unikátnou vlastnosťou Samsung Galaxy Note 8 je aj fakt, že oba jeho fotoaparáty ponúkajú optickú stabilizáciu obrazu – hardvérovú. Žiadne softvérové riešenie, ktoré môže a nemusí fungovať. Vynikajúce to je hlavne pri zoom objektíve, na ktorom sa najviac ukáže či máte ruky hodné chirurga alebo niekoho, kto prechádza vážnym štádiom odvykania. Vďaka tomu, že tam tá stabilizácia je, získate ostré zábery aj za zhoršených svetelných podmienok, keď musí ostať uzávierka ostať otvorená o niečo dlhšie.

Ani to však nie je to čo sa mi na zadných fotoaparátoch Galaxy Note 8 páči najviac. Vzhľadom na to, že každý z objektívov musí mať aj vlastný senzor dokázal Samsung pripraviť veľmi šikovnú a užitočnú funkciu, ktorú som si okamžite zamiloval. Keď si aplikácii fotoaparátu zvolíte dynamické zaostrenie (režim s rozmazaním pozadia) a odfotíte snímku, telefón v podstate nasníma dva zábery.

Dve fotografie nasnímané v rovnaký čas.

Jeden je vami zvolený záber s rozmazaným pozadím no a ten druhý len pre zaujímavosť odfotí aj klasickým fotoaparátom so širším záberom. Je to naozaj, naozaj krásne využitie dostupných technológií, ktoré som si absolútne zamiloval.

Mimochodom, dynamické zaostrenie si môžete meniť aj po odfotení. Ak sa vám rozmazanie nepáči alebo je príliš silné, môžete mu stiahnuť intenzitu s prekvapivo vysokou presnosťou rozpoznania objektu, ktorý má byť zaostrený.

20170916_085754
20170916_152954
20170918_141537
20170918_142715
20170918_143512
20170918_152211
20170918_152405
20170918_152514
20170918_152619
20170918_152639
20170918_152721
20170918_152754
20170918_152807
20170918_154502
20170918_155047

Samsung Galaxy Note 8: Finálny verdikt

Hneď po predstavení Note 8 sa stretávam s názorom, že sa doň neoplatí investovať. Vraj je až príliš podobný Galaxy S8+, ktorý má len o 0,1“ menší displej, nemá S Pen, no je podstatne lacnejší. Po približne týždni s Note 8 s týmto tvrdením nesúhlasím, a to aj napriek tomu, že som sa k tomu názoru pred vyskúšaním Note 8 prikláňal a aj napriek tomu, že si uvedomujem, že dať 999 € za telefón je predsa len celkom veľa.

Note 8 je síce podstatne drahší, pri cene 999 € spadá do kategórie najdrahších Android smartfónov vôbec. Je však dobre vedieť, že na tom telefóne sa to skutočne ukázalo. Či už pri kvalite spracovania alebo funkcionalite, ktorá je skutočne fantastická.

Zároveň sa Galaxy Note 8 ocitol v krajine nikoho. Je akousi obeťou toho, aké kvalitné zariadenia Samsung predstavil tento rok. Naozaj, Galaxy S8 a S8+ sú fantastické a nie som si celkom istí či dostatok ľudí ocení, že Note 8 je ešte o niečo lepší.

Nakoniec už neostáva len dodať, že ak chcete to najlepšie zo sveta Androidu, Galaxy Note 8 by ste mali radiť medzi vaše hlavné voľby.

Porovnaj ceny stoviek telefónov na Findpare.com

Porovnaj ceny stoviek smartfónov