Fanúšikovia zariadení značky HTC budú jasať. Populárny výrobca dnes predstavil svoj vôbec najvybavenejší smartfón v histórii, no nejde o úplne nový model. HTC U11+ je vylepšenou verziou súčasnej vlajkovej lode. 

Vylepšenia však nastali na tých správnych miestach a pokiaľ ste si chceli kúpiť bežný HTC U11, oplatí na sa neho zabudnúť a dať prednosť vylepšenej verzii. HTC U11+ prichádza  s trendovou obrazovkou s pomerom strán 18:9, väčšou batériou a unikátnym vzhľadom. Zadná strana zariadenia je (polo)priehľadná.

Väčší displej

HTC U11+ dostal do výbavy užší a vyšší displej s pomerom strán 18:9, 6,0-palcovou uhlopriečkou a rozlíšením 1440 × 2880 pixelov (Gorilla Glass 5). Rámiky po stranách displeja absolvovali diétu. Sú logicky užšie a celé zariadenie meria 158,5 × 74,9 mm x 8,5 milimetra.

htc u11+

Displej je vyrobený technológiou Super LCD 6, pracuje so širšou škálou farieb (DCI-P3) a samozrejmosťou je podpora pre HDR obsah, presnejšie v rámci štandardu HDR10.

Telo

HTC U11+ nemá len tak obyčajnú konštrukciu. Je odolná voči vode a prachu podobne, ako ostatné high-end zariadenia (IP68). Rám smartfónu je stlačiteľný. Výrobca technológiu Sense Edge ešte viac rozšíril.

Miernym stlačeným rámu dokážete spúšťať rôzne funkcie a akcie. Aktivovať sa dá tiež  takzvaný Edge Launcher. V podstate ide o intuitívne bočné menu, v ktorom nájdete odkazy na obľúbené aplikácie, kontakty a často používané nastavenia.

htc u11+

HTC U11+ sa prezlečie do keramickej čiernej, úžasnej striebornej a pozor, priehľadnej čiernej. Zadná strana zariadenia je priehľadná (sklo). Nie úplne, ale dosť na to, aby ste videli vnútorné komponenty smartfónu. Prakticky nevyužiteľné, no úžasné. Aspoň pre geekov.

Vrcholové parametre

HTC U11+ takmer dobehol Huawei Mate 10 Pro. Akumulátor má totižto kapacitu 3930 mAh, čo je viac ako u kórejskej konkurencie (nabíjanie Quick Charge 3.0). Mate 10 Pro má 4000 mAh batériu.

Surový výkon zastreší klasika, čipset Snapdragon 835 a 4 GB RAM v kombinácii so 64 GB úložiskom. K dispozícii bude aj model so 6 GB operačnou pamäťou a 128 GB fyzickým priestorom pre obsah (UFS 2.1).

htc u11+

Aby sme nezabudli, použiť sa dá aj pamäťová karta formátu microSD. Budete ju ale musieť vymeniť za jednu z dvoch súčasne aktívnych SIM kariet.

Obraz a zvuk

Po hardvérovej stránke je zadný samostatný fotoaparát rovnaký ako pri bežnom HTC U11. Má rozlíšenie 12 Mpx, pixely veľké 1,4um, optickú stabilizáciu obrazu a clonu f/1.7. Softvérové inovácie môžu ešte viac vylepšiť kvalitu zosnímaných fotografií.

Aj keby nie, nevadí. HTC U11 dokázal vyčarovať výborné fotografie a väčší súrodenec pôjde v týchto stopách. Nová je ale predná 8 Mpx kamera so svetelnosťou f/2.0, ktorá dokáže snímať v HDR režime bez oneskorenia. Na tento trik sme zvedaví.

htc u11+

HTC U11+ je ukričaný. BoomSound reproduktory hrajú približne o tretinu hlasnejšie a tvorcovia tiež upravili dynamický rozsah či neželané skreslenia. Na 3,5 mm audio konektor musíme zabudnúť.

Kompenzáciou sú HTC USonic slúchadlá s aktívnym potláčaním okolitého hluku, ktoré napojíte cez konektor USB typ C.

Cena a dostupnosť

HTC U11+ ukázal americkým zákazníkom prostredník. Dostupný bude iba na ázijských a európskych trhoch. Systém predbežných objednávok sa na oficiálnych stránkach výrobcu spustí 20. novembra a pripraviť si budete musieť 799 eur.

Smartfón samozrejme beží pod vedením operačného systému Android v najnovšej verzii Oreo aj s integrovaným Google asistentom.

Doplnené 2. 11. 2017, 18:57 

HTC U11+ bude na európskom trhu dostupný iba vo farbe keramickej čiernej.