Huawei Mate 10 Pro bol síce predstavený iba pred malou chvíľou, no my sme s ním prišli do kontaktu skôr, už pred niekoľkými dňami. Nová vlajková loď je nabitá tým najlepším, čo má Huawei v talóne.

Huawei Mate 10 Pro nám v priestoroch viedenského hotela Meliá priblížili poprední predstavitelia spoločnosti Huawei, Peter GaudenAndreas ZimmerChen Wencong.

Model Pro nespomíname náhodne. Táto verzia bude určená práve pre náš región. Ak nás sledujete pravidelne, určite ste postrehli uniknuté informácie a obrázky, ktoré model Mate 10 Pro v posledných dňoch sprevádzali. Väčšina z nich sa potvrdila.

Iné verzie rodiny Mate 10 nám predstavitelia neukázali (napr. Lite a pod.) a v čase písania tohto textu ešte oficiálne neexistovali, preto ich neuvádzame.

Tvorcovia sa pri novej vlajkovej lodi zamerali na štyri kľúčové prvky. Veľký a ostrý displej, vysoký výkon, objemnú batériu a pokročilý fotoaparát. Z prvých skúseností môžeme povedať, že sa im to podarilo.

Začneme teda displejom. 6″ FullView OLED zobrazovací panel prichádza s FHD+ rozlíšením (2160 x 1080 px.) a pomerom strán 18:9. Ide o HDR obrazovku, ktorá ponúka 112-percentné pokrytie farebného NTSC priestoru.

Tvorcovia prízvukovali, že Mate 10 Pro je vďaka prevedeniu displeja veľký ako tradičné smartfóny s 5,5″ displejom. Displej má veľmi štíhle horizontálne rámiky, pričom sa na ten spodný vtesnalo iba logo Huawei. 6 palcov je stále 6 palcov a menšie ruky sa do horných partií displeja nedostanú.

Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro vyzerá z prednej strany úchvatne. Má jednu skvelú vec. Zobrazovací panel nemá zaoblené rohy, čo je, subjektívne, skvelé. Displej je perfektným obdĺžnikom. Displej aj prevedenie prednej strany bez okolkov konkuruje ultra high-end zariadeniam, ktoré boli v nedávnych týždňoch predstavené.

Keďže vpredu veľa miesta nezostalo, snímač odtlačkov sa presunul na zadnú stranu pod fotoaparáty. Umiestnenie je takmer rovnaké ako v prípade LG V30. Prstom sa dočahuje intuitívnejšie ako pri smartfóne Galaxy Note 8, ktorý má snímač vyššie a napravo od fotoaparátov. Reakcie snímača boli excelentné. Už pri testovaní modelov P10 a P10 Mini sme chválili azda najdokonalejší snímač odtlačkov.

Prvý čipset s umelou inteligenciou

Kirin 970 je prvým čipsetom, ktorého priamou súčasťou sú neurónové riadiace prostriedky, čiže istá úroveň umelej inteligencie. Počas predstavovania padla otázka, či prvenstvo nepatrí čipsetu A11 Bionic od Apple.

Predstavitelia spoločnosti ozrejmili, že Kirin 970 bol oficiálne predstavený na podujatí IFA 2017 v septembri, zatiaľ čo A11 Bionic uzrel svetlo o pár dní neskôr.

Oveľa dôležitejšie je, ako bude výkonný čipset pracovať. Či bol prvý alebo druhý je z užívateľského hľadiska nepodstatné. Čipset je vyrobený 10 nm technológiou a tzv. HiAI architektúrou (CPU+GPU+NPU – 5,5 miliárd tranzistorov!). Huawei si myslí, že budúcnosť smartfónov tkvie v umelej inteligencii.

Kirin 970

Preto ju model Mate 10 Pro využíva snáď pri každom dôležitom prvku. Od užívateľského prostredia cez fotoaparát, až po riadenie správy energie a výkonu. Huawei Mate 10 Pro nám bol prezentovaný ako učiaci sa stroj.

Kirin 970 je o 20 percent výkonnejší a o 50 percent efektívnejší v porovnaní s predošlou generáciou Kirin 960. Kirin 970 je jednoducho brutálne výkonný a prekvapiť by ste ho nemali ničím.

Huawei Mate 10 Pro nemá slot na microSD karty. 4G+ konektivita so zdvojenou anténou zabezpečí sťahovanie maximálnou teoretickou rýchlosťou 1,2 Gbps. Dual SIM verzia bude dostupná v závislosti od konkrétnej krajiny.

Konečne poriadna batéria

Huawei zobral energetický zásobník vážne. Použil až 4000 mAh akumulátor, ktorý je objemnejší ako 3300 mAh batérie kórejskej konkurencie. Objemom energie to nekončí. Predstavitelia vytiahli certifikáciu rešpektovaného inštitútu TÜV.

Mate 10 Pro

Tzv. supercharger nabíjanie je vôbec najbezpečnejšie a zároveň veľmi rýchle. 58 percent z kapacity doplní za 30 minút nabíjania. Toto nabíjanie je 4-násobne rýchlejšie ako bezdrôtové nabíjanie. Otvor USB C je pochopiteľne samozrejmosťou. Reálnu výdrž a nabíjanie zhodnotíme pri dlhodobejšom testovaní.

Duálny Leica fotoaparát s umelou inteligenciou

Čísla, 12 Mpx RGB senzor disponuje svetelnosťou f/1.6. Druhý z dvojice sníma čiernobiele spektrum, má rozlíšenie 20 Mpx a rovnakú svetelnosť f/1.6. Hybridné ostrenie kombinuje až štyri technologické postupy. Optická stabilizácia je prítomná tiež a pod objektívy sa podpísala spoločnosť Leica. Objektívy iba mierne vyčnievajú nad konštrukciu. Asi jeden milimeter.

Umelá inteligencia naučila fotoaparáty rozpoznávať objekty. Takým spôsobom, že fotoaparát rozpozná to, čo fotíte a upraví podľa toho nastavenia. Ak budete fotografovať jedlo alebo krajinu, fotoaparát sa podmienkam a predmetu snímania prispôsobí sám.

Bohatý manuálny režim a spŕška ďalších nastavení a možností ulahodí náročnejším tvorcom obrazového obsahu. So 4K videom a HDR snímaním počítajte.

Mate 10 Pro

Fotoaparát má asi o 30 percent lepšiu odozvu a o 25 percent lepšiu citlivosť na svetlo. Z prvých skúseností je fotoaparát prispôsobený tak, aby väčšina bežných užívateľov dokázala vyhotoviť skvelú fotografiu jedným jediným dotykom.

Fotoaparát aktivujete bleskovo a po stlačení spúšte máte výsledok okamžite pred sebou. Po ďalšom stlačení spúšte detto a tak to môže pokračovať ďalej. Veľmi rýchla uzávierka nedovolí dôležitému momentu uniknúť. Nižšie v galérii si môžete pozrieť sedem ukážkových snímok z modelu Mate 10 Pro, ktoré sme si dokázali na mieste zaslať.

Mate 10 Pro Mate 10 Pro Mate 10 Pro Mate 10 Pro Mate 10 Pro Mate 10 Pro Mate 10 Pro

Fotilo sa v miestnosti so zlými svetelnými podmienkami. Do tmavej miestnosti prenikali odrazy svetla cez veľké sklené tabule. Fotili sme štýlom momentiek bez prípravy. Na iné sme ani nemali čas. To znamená, že sme po otvorení fotoaparátu prakticky trieskali palcom po spúšti a fotili okolo seba. Jeden záber patrí 8 Mpx prednej kamere s clonou f/2.0.

Hodnotenie si opäť necháme po dlhodobejšom testovaní.

Prémiový a luxusný dizajn

Na prvý pohľad meh. Opäť vysoký displej s tenkými rámikmi, opäť kombinácia kovu a skla, opäť duálne fotoaparáty na zadnej strane, opäť lesk, opäť klzký povrch…rozhodujú teda detaily a pre niekoho farebné prevedenia.

Prvým bodom k dobu sú už spomínané rohy displeja bez zaoblenia. Zadná strana je pôsobivá vďaka uloženiu objektívov do jednej línie spolu so snímačom odtlačkov a logom na spodnej strane. Senzory a LED blesk sa nachádzajú v jednej línii po horizontálnej rovine. Značka Leica chýbať nesmie a dvíha celému kolosu úroveň. Perfekcionisti a milovníci pravidelných línií budú mať radosť.

Mate 10 Pro

Huawei model Mate 10 Pro ozvláštnil úzkym pásom (Signature Stripe), v ktorom sú sústredené kamery. Táto časť je odlíšená farebne, resp. skôr odtieňom farby, v ktorej je poňatý celý smartfón.

Huawei to s farbami vie, čo sme už videli pri premiére modelu P10. Prenáška v štýle 50 odtieňov zelenej sa našťastie nekonala. Vybrať si ale môžete medzi polnočnou modrou, vesmírnou šedou, ružovou zlatou alebo kávovou hnedou. Farby nie sú prehnane sýte (HTC U11), čo sa nám páčilo. Decentne dotvárajú osobnosť zariadenia.

Mate 10 Pro

Smartfón sa vďaka poctivo oblým stranám veľmi dobre drží v ruke. Pocítili sme vyššiu váhu, porovnateľnú s Galaxy Note 8 (okolo 200 g) a po prvom uchopení sa odtlačkov prstov už nezbavíte. Smartfón sa zapacká okamžite. Bočné hrany nie sú extrémne štíhle. Nič vás do rúk nereže a uchopenie je pevné. Sklo však kĺže a s tým sa nedá urobiť nič.

Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro odolá vode a prachu na úrovni krytia IP67. Spolu so smartfónmi boli na stoloch prítomné aj ochranné kryty. Dúfame, že išlo o vzorky a k dispozícii bude viac príslušenstva. Teda príslušenstva hodného takéhoto zariadenia. Gumené flip kryty pôsobili ako príslušenstvo za dva doláre z webu Aliexpress. Nikdy by sme si ich na Mate 10 Pro nenasadili. Ani keby boli zadarmo v balení.

Užívateľské prostredie preskočilo niekoľko verzií

Čakali ste EMUI 5.2? EMUI 6.0? Nie. EMUI 8 je nové užívateľské prostredie a odzrkadľuje použitú verziu operačného systému Android 8.0 Oreo. Huawei Mate 10 Pro tak zároveň prichádza s najnovšou dostupnou softvérovou výbavou. Mimochodom, EMUI 5.0 a EMUI 5.1 používa 79 miliónov užívateľov.

Tvorcovia prispôsobili užívateľské prostredie strojovému učeniu, prvku umelej inteligencie, ktorou je zariadenie pretkané. Prostredie sa zameriava na produktivitu a maximálny zážitok z užívania. Prostredie si časom osvojí vaše návyky.

Spúšťanie aplikácií prebiehalo nevídane rýchlo. Kombinácia so 6 GB RAM dáva nesmierne veľa priestoru multitaskingu. Jedným dotykom sa nám podarilo spustiť režim rozdelených obrazoviek. Systém identifikoval typ obsahu a automaticky nám ho ponúkol v režime na šírku.

Páčilo sa nám malé, takmer neviditeľné, no identifikovateľné plávajúce tlačidlo, vďaka ktorému rýchlejšie pristúpite k svojim preferovaným položkám. Niečo podobné má LG V30 (viac info TU).

EMUI 8 napríklad rozpozná, že čítate textový obsah počas pokročilejšej hodiny dňa. Automaticky aktivuje filter modrého svetla bez toho, aby potrebovalo vašu interakciu alebo o žiadosť.

Novinkou je tiež prekladač, resp. tlmočník v reálnom čase. Vlastné nástroje a aplikácie sa optimalizujú ľahšie. Problémy vedia robiť appky od vývojárov tretích strán. Huawei sa pri novom prostredí zameral na to, aby s rovnakou rýchlosťou pracovali aj tie. Dokonca im otvára kapacity dedikovaného neurónového enginu.

Vzhľadom na nové označenie a patričné povýšenie prostredia sme očakávali revolúciu vzhľadu. Áno, EMUI 8 miestami vyzerá lepšie ako EMUI 5.0. Stále to je však EMUI a po dizajnovej stránke ho považujeme za to mrzkejšie.

Jeden príklad. Stiahli sme lištu s oznámeniami, ktorá vyzerala tak isto ako tá v EMUI 5.1. Teda s čiernym podkladom a sýto modrými dlaždicami funkčných skratiek.

Huawei Mate 10 Pro premeníte na počítač. Bez dokovacej stanice

Ako vypiecť so Samsung DeX? Predstavíte to isté, len bez dokovacej stanice. Cez konektor USB C a pridružený vodič pripojíte Mate 10 Pro k monitoru a aktivuje sa špeciálny režim užívateľského prostredia pre veľké obrazovky.

Hodí sa klávesnica a myš, ktorá by mala byť bezdrôtová. K smartfónu periférie pripojíte cez Bluetooth. Koncept uznávame. Je fajn, že so sebou nemusíte vláčiť dokovaciu stanicu. ale v podstate iba jeden kábel.

Každopádne stále považujeme takéto používanie počítača za skôr núdzové. Náročnejšie operácie mu nepristanú a chýbajú mu nástroje a programy, ktoré sú typické iba pre desktopové operačné systémy.

Na druhú stranu, práca s textom, tabuľkami, tvorenie prezentácií…na veľkej obrazovke to ide podstatne pohodlnejšie a schopnosti modelu Mate 10 Pro ich bez okolkov zastrešia.

Predstavitelia spoločnosti Huawei nám neprezradili ani cenu, ani obdobie dostupnosti. Ukecať sa, žiaľ, nenechali. Podrobnosti sa ale dozvieme dnes, respektíve v priebehu najbližších dní. Závery nemáme žiadne. Aký Huawei Mate 10 Pro v skutočnosti je preukáže až dlhodobejšie testovanie.

Na ňom už pracujeme a snáď sa nám podarí vyrobiť aj nejaké to video. Jedno je ale po prvej skúsenosti s Huawei Mate 10 Pro isté. Vyzerá to, že výrobca sa definitívne usadil v prvej lige a Mate 10 Pro hravo konkuruje Galaxy Note 8, LG V30, HTC U11, Xperii XZ1 a ďalším ultra prémiovým zariadeniam.

Vrcholová hardvérová výbava onedlho stačiť nebude. Tajomstvo úspechu bude tkvieť v prispôsobenom softvéri, strojovom učení a vzhľade, poprípade štýlovosti samotného zariadenia. Huawei Mate 10 Pro na tento vlak nastúpil.