Úvod Výrobcovia Samsung Samsung sa chce vyrovnať Sony: Pripravuje telefón s 1000 FPS fotoaparátom!

Samsung sa chce vyrovnať Sony: Pripravuje telefón s 1000 FPS fotoaparátom!

15

Spoločnosti Sony Mobile patrí jedno skvelé prvenstvo. Ako zatiaľ jedinej sa jej podarilo vyvinúť obrazový senzor s integrovanou pamäťou DRAM, ktorý je určený pre mobilné zariadenia.

Sony vďaka tomuto doteraz nevidenému prevedeniu priniesla do smartfónov extrémne spomalené videá, ktoré charakterizuje záznam presne pri 960-tich snímkach za sekundu. Túto vymoženosť nájdeme iba v smartfónoch Sony Xperia.

Zatiaľ ju nepriniesol nikto iný. Ani Samsung, ani Apple, ani žiadny iný z technologických lídrov. Slow-mo video pri 960 FPS dokáže zhotoviť Sony XZ Premium, Xperia XZ1 alebo Xperia XZ1 Compact.

Obrazový senzor s DRAM obvodom je kľúčový pre záznam videa s danými parametrami snímkovania. Spracovávanie obrazových dát v hlavnej operačnej pamäti zariadenia by bolo jednoducho príliš pomalé. Sony tak vytvorilo obrazový senzor s troma vrstvami.

V jednej nájdeme pixely, druhá slúži ako riadiaca jednotka a tretia vrstva je vlastne tvorená pamäťou DRAM.

Samsung

Bolo iba otázkou času, kto obrazovému senzoru od spoločnosti Sony Mobile postaví konkurenciu. Podľa kórejského technologického portálu ET News konkurenciu vyvinie Samsung. Ten má v podstate dve možnosti.

Buď použije obrazový senzor od Sony, čomu by musela najskôr predchádzať vzájomná dohoda, nákup licencie a podobne. Samsung má ale voliť druhú možnosť, a tou je vlastný vývoj.

Samsung však nemá príliš veľa priestoru na kľučkovanie. Sony obrazový snímač navrhlo dobre a chránia ho patenty. Návrh od Samsungu sa má možno aj preto mierne líšiť. Kórejský výrobca má siahnuť po bežnej dvojvrstvovej architektúre obrazového snímača.

Až k nemu bude následne pripojená DRAM pamäť. Pamäťový obvod, resp. modul tak nebude priamou súčasťou obrazového snímača. Samsung mu nájde iné miesto. Dielo od Samsungu nebude po konštrukčnej stránke také pôsobivé ako to od Sony.

Výhoda ale tkvie vo výrobných kapacitách. Spoločnosť Sony sa musí spoliehať na výrobcu Micron, ktorý jej dodáva 1 gigabitové pamäťové moduly. Samsung má vlastné divízie, ktoré produkujú obrazové snímače a pamäťové moduly. Nemusí sa tak spoliehať na nikoho.

Prvé zariadenie

Je jasné, že novým obrazovým senzorom bude vybavený budúcoročný Samsung Galaxy S9. Samozrejme, ak pôjde vývoj podľa plánov. Ak by aj neišiel, Galaxy Note 9 si na obrazový snímač s využitím DRAM počká.

Súčasné vlajkové lode Samsung Galaxy S8 používajú dva typy snímačov. Verzie určené pre kórejský trh pracujú so snímačmi priamo od Samsungu. Verzie určené pre americký trh fotia vďaka senzorom Sony.

Pokiaľ bude Samsung schopný vyrobiť dostatočný počet nových obrazových snímačov, pri budúcoročných vlajkových lodiach nemusíme vôbec nájsť komponenty od Sony. Zatiaľ sa bavíme o vzdialenejšej budúcnosti, preto si radi počkáme na presnejšie informácie najlepšie priamo od Samsungu.