Úvod Výrobcovia Sony Sony Xperia XZ1 a XZ1 Compact oficiálne: Starý dizajn, nové technológie

Sony Xperia XZ1 a XZ1 Compact oficiálne: Starý dizajn, nové technológie

3
sony xperia xz1

Na podujatí IFA 2017 prebehla ďalšia z konferencií, ktorá sa tentokrát týkala japonskej spoločnosti Sony. Sony predstavilo niekoľko kusov spotrebnej elektroniky, medzi ktorými sa objavili aj dva tri smartfóny z Xperia línie.

Sony Xperia XZ1 a Xperia XZ1 Compact kráčajú v zaužívaných stopách predošlých generácií. Hlavne po predstavení modelu LG V30 vyzerajú nové Xperie trochu zastaralo.

Žiaľ, divízia Sony Mobile sa stále nezbavila hrubých horizontálnych rámikov, ktoré obkolesujú displej. Hranatý tvar zostal zachovaný, no proti nemu nenamietame. Sony Xperia zariadeniam vždy svedčal a vďaka nemu ste ich okamžite odlíšili od konkurencie.

Čo je ale podstatnejšie, vnútorným komponentom prívlastok zastaralé ani omylom neprislúchajú.

Sony Xperia XZ1 vám podá obsah cez 5,2-palcovú obrazovku s FHD 1080p rozlíšením a podporou pre HDR obsah. Masívnejšie horizontálne rámy ukrývajú stereo reproduktory, ktoré by mali kričať poriadne hlasno a čisto.

Oko fotoaparátu výrobca umiestnil do ľavého horného roku zadnej strany. Prekážať môže ochranný prstenec, ktorý mierne vyčnieva nad konštrukciu. Fotoaparát je rovnaký, ako ten v prémiovej verzii modelu XZ. To znamená, že má rozlíšenie 19 Mpx, 960 FPS slow-mo snímanie a SteadyShot stabilizáciu. Novinkou je 3D snímanie objektov, ktoré môže prebiehať až 60 sekúnd.

sony xperia xz1

Pravá hrana je plná zaujímavých tlačidiel. Jedným je dvojstupňové tlačidlo, ktorým ovládate spúšť fotoaparátu. Nahmatáte ešte ovládače hlasitosti a hlavné tlačidlo, ktoré v sebe ukrýva aj snímač odtlačkov. Pre pravákov bude používanie veľmi komfortné.

Xperia XZ1 sa pýši 3,5 mm jackom, konektorom USB typ C a batériou, ktorá má menšiu, 2700 mAh kapacitu. Ak by ste (nasilu) hľadali výhody menšieho akumulátora, nová generácia smartfónu je ľahšia a tenšia ako predchodca. Zariadenie odolá vode a prachu pri krytí IP68.

sony xperia xz1

Prízvukujeme, že Sony Xperia XZ1 je prvým smartfónom, ktorý je vybavený najnovšou verziou OS Android Oreo priamo od výroby. Výkon zabezpečí Snapdragon 835, 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Cena zariadenia sa priblíži k 700 eurám.

Sony XZ1 Compact

Sony malo vždy celkom dobre zvládnuté kompaktné a výkonné smartfóny. Aj Sony Xperia XZ1 Compact zostáva verná OmniBalance dizajnu. Vpredu nájdeme 4,6-palcovú obrazovku s HD 720p rozlíšením bez podpory pre HDR obsah. Rozmery a váhu charakterizujú údaje 129 x 64 x 9,3 mm a 140 gramov.

Opäť nechýbajú stereo reproduktory, hlavné tlačidlo so snímačom odtlačkov, hardvérová spúšť fotoaparátu, 3,5 mm jack a USB typ C. Fotoaparát je rovnaký ako pri vyššie spomínanom zariadení Xperia XZ1, respektíve XZ a XZ Premium. Zaujímavo pôsobí predná 8 Mpx kamera so 120-stupňovým uhlom záberu.

xperia xz1 compact

Sony XZ1 Compact poháňa Snapdragon 835, 4 GB RAM a 32 GB úložisko. Slot na pamäťovú kartu výrobca našťastie neodstránil.

Sony Xperia XZ1 Compact ponúkne 2700 mAh akumulátor s rýchlym nabíjaním Quick Charge 3.0 a cenu o stovku nižšiu ako v prípade väčšieho súrodenca. Septembrovú dostupnosť očakávajte s cenou 599 eur.

Sony Xperia XA1 Plus

Sony do tretice priadlo zariadenie, ktoré je prívetivé k rodinnému rozpočtu. Sony Xperia XA1 Plus je zástupcom klasickej strednej triedy. Zaujme (na pomery Sony) veľký akumulátor s kapacitou 3430 mAh.

Smartfón meria 155 x 75 x 8,7 mm a váži úctyhodných 190 gramov. Poháňa ho čipset MediaTek Helio P20, ktorému asistuje grafika Mali T-880 MP2. Operačnej pamäti musí stačiť kapacita 3 GB a internej pamäti zase 32 GB. MicroSD slot je prítomný.

Xperia-XA1-Plus

Zadný fotoaparát s 24 mm objektívom a 1/2.3″ Exmor RS snímačom charakterizuje rozlíšenie 24 Mpx a clona f/2.0. Vpredu nájdeme 8 Mpx 1/4″ senzor Exmor R s 23 mm objektívom a clonou f/2.0.

Toto zariadenie príde na trh až v októbri s približnou cenou 380 eur. Čo je zaujímavé, na palube tohto zariadenia nenájdeme Android Oreo. Privilégium patrí iba dvom modelom vyššie. Xperia XA1 Plus príde na trh s operačným systémom vo verzii Nougat.

Podrobnosti týkajúce sa slovenského trhu prinesieme dodatočne.