Úvod Výrobcovia Samsung Samsung prinesie revolúciu: Do dvoch rokov presedlá na úplne novú technológiu batérií

Samsung prinesie revolúciu: Do dvoch rokov presedlá na úplne novú technológiu batérií

4

Samsung bude prvým výrobcom schopným vyrobiť batérie založené na novej technológie (solid-state), ktoré budú dosť bezpečné na použitie v smartfónoch. Spraví tak do dvoch rokov čo prezradil jeden zo zamestnancov výrobcu.

„Naše technologické vedomosti výroby solid-state batérií pre smartfóny budú do dvoch rokov na dostatočne vysokej úrovni. Či sa využijú v smartfónoch záleží na Samsung Electronics. Podľa toho čo vieme je naša konkurencia (LG Chem) na rovnakej úrovni ako my.“

Solid-state batérie, ako ich názov napovedá, pre prenos iónov nepotrebujú tekutinu čo je presne to, čo terajšie li-iónové batérie potrebujú. Terajšie batérie dokážu vybuchnúť pri seba menšom kontakte s okolitým vzduchom či vodou. Na druhú stranu, solid-state batérie používajú pevný elektrolyt, pri ktorom je výbuch oveľa menej pravdepodobný.

Solid-state batérie sú realistickou náhradou lítium-iónových batérií pri riešení problémov s bezpečnosťou. Ich vývoj bol zároveň podstatne rýchlejší než vývoj nových generácií batérií za posledných 10 rokov,“ povedal Choi Jung-deok, analyik v LG Economic Research Institute.

Solid-state batérie sa okrem smartfónov dajú využiť napríklad aj v elektromobiloch. Prvé smartfóny s takouto batériou by sme mali vidieť do dvoch rokov, elektromobily budú potrebovať viac času. Očakáva sa, že elektromobil s takýmito batériami bude na trhu dostupný približne v roku 2025.