Úvod Sociálne siete Facebook Facebook sprísňuje: Za nenávistné prejavy vám zakáže túto základnú funkcionalitu!

Facebook sprísňuje: Za nenávistné prejavy vám zakáže túto základnú funkcionalitu!

Facebook sprísňuje pravidlá za prejavy nenávisti. Aplikovať bude nové tresty.

15

Facebook sa snaží predísť netolerantným, ba až nenávistným príspevkom a komentárom na svojej platformy. Neposlušných používateľov ich služby bez mihnutia oka odstrihne od využívania ich ďalších služieb, ako je napríklad Messenger.

Ak teda porušíte pravidlá, môžete prísť o možnosť odosielať správy, prijímať ich stále budete môcť. Takýto stav môže trvať deň, dva, týždeň alebo aj dlhšie.

Zablokované odosielanie správ v Messengeri je len jedným z mnohých opatrení, s ktorými prišiel Facebook. Medzi ďalšie patrí napríklad zákaz komentovania príspevkov či pridávať vlastné. Ak sa nepolepšíte, Facebook môže pristúpiť ešte k tvrdším trestom.

Pri registrácii do služby Facebook v podmienkach informuje, že na jeho platforme je zakázané šíriť alebo vytvárať nenávistné príspevky. Po právnej stránke je teda chránený. Kto ale vymyslí, resp. nakreslí pomyselnú hranicu medzi nenávistnými príspevkami a slobodou prejavu svojho názoru je otázne. Našim tipom však je, že my to nebudeme.

Na Slovensku zatiaľ nie

Slovensko však zatiaľ môže byť relatívne „v suchu“. Nové pravidlá bude spoločnosť aplikovať primárne v anglicky hovoriacich štátoch. Zameria sa však aj na krajiny postihnuté prílivom imigrantov, ako napríklad Nemecko. Práve príspevky, resp. témy venujúce sa tejto tematike často rozprúdia diskusie, v ktorých jeden nenávistný komentár strieda druhý.