Úvod Sociálne siete Facebook Muž si na Facebooku robil srandu z moslimov a proroka Mohameda. Odsúdili ho na...

Muž si na Facebooku robil srandu z moslimov a proroka Mohameda. Odsúdili ho na smrť

Muža v Pakistane odsúdili na smrť. Dôvod? Na Facebook pridával „Znevažujúci obsah“.

33

Taimoora Raza odsúdili na smrť po tom, ako na Facebooku ostro kritizoval moslimov a na proroka Mohameda a jeho ženy písal znevažujúce komentáre. Informovala o tom britská BBC.

Verejný prokurátor povedal, že prípad týkajúci sa o Taimoora bol vôbec prvý, v ktorom niekoho takto závažne obvinili a usvedčili len na základe obsahu zo sociálnych sieťach. Po odsúdení sa o prípad začali zaujímať aktivisti za ľudské práva.

Samotný Facebook zatiaľ prípad, ktorému sa venoval protiteroristický súd v Bahawalpure, približne 500 kilometrov od hlavného mesta, Islamabadu, nekomentoval.

Obhajca mladého Taimoora tvrdí, že na Facebooku prebehla hádka medzi jeho klientom a tajným agentom protiteroristického vyšetrovania. Hádka sa pritom týkala Islamu.

Osud mladíka zatiaľ visí na vlásku. Súd v Bahawalpure ho síce odsúdil na smrť, bude však mať možnosť odvolať sa na vyššom a najvyššom súde.

Jeden zo súdov v Pakistane pred siedmimi rokmi dočasne zablokoval prístup na Facebook po tom, ako sa na sociálnej sieti strhla súťaž, v ktorej bolo úlohou súťažiacich nakresliť podobu proroka Mohameda.