Úvod Novinky Android Overovanie SMS kódom bude v novej verzii Android O pohodlnejšie

Overovanie SMS kódom bude v novej verzii Android O pohodlnejšie

3
sms kodom
© red.

S verifikačným, resp. overovacím kódom doručeným cez krátku textovú správu ste sa už určite stretli. Tento spôsob autentifikácie používajú mnohé online služby a aplikácie. 

V súčasnosti technológia overovania cez SMS funguje nasledovne. V rámci overenia obdržíte správu s kódom, ktorá sa nachádza medzi ostatnými SMS správami, ktoré ste prijali.

Kód opíšete do aplikácie, ktorá vyžaduje overenie, alebo si ho aplikácia prečíta sama. Jednoducho jej udelíte práva pre prístup ku všetkým SMS správam.

V novej verzii operačného systému Android O (Oreo?) bude verifikácia prebiehať inak, a to jednoduchšie. Nové vývojárske rozhranie pre aplikácie umožní automatické skontrolovanie, či sa medzi správami nenachádza údaj so špecifickými znakmi pre overenie.

sms kodom
© red.

Často ide o niekoľko miestny číselný kód. Ak systém tento kód objaví, automaticky pomocou neho online službu alebo aplikáciu overí. Bez toho, aby ste museli kód ručne zadávať a bez toho, aby ste aplikácii udelili práve pre čítanie SMS správ.

SMS správy s overovacím kódom by sa navyše nemali zobrazovať medzi ostatnými bežnými SMS správami. Uložené budú v samostatnom priečinku alebo ich neuvidíte vôbec.

Takéto správy majú jednorázový charakter. Po overení služieb ich už nepotrebujete, resp. vám v prípade potreby bude doručený ďalší kód, keďže ten pôvodný má určitú dobu expirácie.

sms kodom
© red.

Na prvý pohľad možno nejde o významnú novinku v novej, zatiaľ nedostupnej verzii OS Android. Každé vylepšenie používateľského komfortu je ale vítané a ak sa takýchto detailov nájde viac, v konečnom dôsledku bude nová verzia OS Android O užívateľsky znovu o niečo prívetivejšia.