Úvod Výrobcovia Samsung OS Samsung Tizen 4.0 oficiálne. Pripravený pre inteligentnú domácnosť a internet vecí

OS Samsung Tizen 4.0 oficiálne. Pripravený pre inteligentnú domácnosť a internet vecí

1

Kórejský gigant Samsung oficiálne predstavil novú verziu vlastného operačného systému Tizen 4.0. S týmto operačným systémom sa najčastejšie stretávame pri inteligentných hodinkách spoločnosti Samsung. 

OS Tizen ale nájdeme aj v inteligentných televízoroch a dokonca aj v smartfónoch. Tých je však pomenej, určené sú iba pre niektoré trhy a zväčšia ide o smartfóny z nižšej strednej alebo zo základnej triedy.

OS Tizen by nás ale zaujímať mal. V kategórii inteligentných hodiniek je tento systém dokonca používanejší ako OS Android Wear od Google. Smart televízory s logom Samsung sa nachádzajú v obývačkách mnohých používateľov, pričom niektorí ani netušia, že pracujú s OS Tizen.

OS Tizen 4.0

Portfólio zariadení, ktoré poháňa tento open-source systém založený na Linuxe, sa v blízkej budúcnosti rozšíri.

Samsung systém pripravil na rastúci trend inteligentných domácností a internetu vecí. Podľa predstaviteľov Samsungu je OS Tizen najúspešnejší operačný systém založený na Linuxe.

© Tizen Experts

Autori vylepšili vývojárske rozhranie systému, ktoré umožní rýchle vytváranie aplikácií a ich následnú komercializáciu. Vývojárske prostredie bude možné prispôsobiť pomocou rôznych funkčných modulov.

Samsung dokonca spolupracoval so spoločnosťou Microsoft. Výsledkom je implementácia softvérových prostredí .NET a Xamarin, čo môže prilákať ďalších nádejných vývojárov, ktorí vyvíjajú na platforme .NET.

Hyogun Lee (Samsung Electronics, Tizen) v rozhovore poznamenal, že Tizen OS je systém s otvoreným zdrojovým kódom, ktorý bude prínosom aj pre iných výrobcov, nielen pre Samsung.

Hyogun Lee © Samsung

Zariadenia

Dôležitou novinkou nie je iba OS Tizen 4.0, ale aj Tizen RT. Označenie RT symbolizuje real-time, čiže prevádzku v reálnom čase. Ide o softvérový komponent, resp. odľahčenú verziu systému určenú pre zariadenia internetu vecí.

Tizen 4.0
© Samsung

Tizen RT je univerzálny. Požiť sa dá ako v high-end televízoroch, tak v nenáročných termostatoch, žiarovkách, kamerách, osobných váhach, lacných mobilných zariadeniach…menovať sa toho dá podstatne viac.

Cieľom Samsungu je rozširovať ekosystém internetu vecí, ktorý stojí na platformách Tizen. Dopomôcť k tomu majú výrobcovia čipových sád a polovodičových komponentov, s ktorými Samsung plánuje nadviazať užšiu spoluprácu.

Samsung si ako ukážku pripravil aj prvé zariadenie, modul Samsung ARTIK s Tizen RT. Procesorová sada je priamo určená pre internet vecí. Je kompaktná, lacná a schopná spracovávať dáta v reálnom čase.

Uplatnenie si (zatiaľ teoreticky) nájde v domácich spotrebičoch, zdravotníckych zariadeniach a čoraz viac sa rozvíjajúcej priemyselnej automatizácii.

Tizen 4.0
Samsung ARTIK © Samsung

Budúcnosť

Postaviť schopnú konkurenciu mobilným operačným systémom iOS a Android je nesmierne ťažké. Aj keď Samsung používa operačný systém Tizen v niekoľkých smartfónoch a časom ich ešte pribudne, v najbližších rokoch spomínané preferované mobilné platformy s veľkou pravdepodobnosťou neprekoná.

Ovládnuť ale môže práve zariadenia internetu vecí, ktorých bude vo vzdialenejšej budúcnosti podstatne viac ako smartfónov.

Väčšina jedincov používa jeden smartfón s OS Android alebo iOS. V domácnostiach však používame chladničku, televízor, termostat, bezpečnostnú kameru a ďalšie zariadenia, ktoré bude možné v budúcnosti pripojiť na internet.

Neprekvapilo by nás, ak by sme väčšinu z ich ovládali vďaka OS Tizen.