Úvod Apple iPhone iPhonov sa v roku 2016 vyexpedovalo najviac. V TOP 10 obsadili prvé...

iPhonov sa v roku 2016 vyexpedovalo najviac. V TOP 10 obsadili prvé štyri priečky

6

Podľa britskej výskumnej firmy IHS Markit sa malo Apple v minulom roku podariť prekonať všetkých svojich konkurentov. Analýza spoločnosti odhalila, že najpredávanejšími smartfónmi na svete boli v roku 2016 iPhony.

Firma IHS Markit sleduje štvrťročné štatistiky pre viac ako 350 smartfónov. Najpredávanejším z nich bol v roku 2016 iPhone 6s, druhé, tretie a štvrté miesto obsadili iPhone 7, 7 Plus a 6s Plus.

V prvej desiatke sa okrem iPhonov prevažne umiestnil Samsung. Najlepšie predávaným zariadením tejto mimoriadne úspešnej juhokórejskej firmy je Galaxy S7 edge, ktorý s 25 miliónmi predaných kusov obsadil 5. priečku. Plochá verzia, Galaxy S7 obsadila až 9. priečku. Okrem Apple a Samsungu sa v prvej desiatke obsadil ešte jeden výrobca – Oppo. Jeho zariadenie, A53 je extrémne populárne v Indii a Číne.

Pre upresnenie, počet vyexpedovaných kusov sa hneď nemusí zhodovať s počtom reálne predaných kusov. Je však veľmi pravdepodobné, že najväčší výrobcovia majú na dopytom a ponukou veľmi dobrú kontrolu.