Úvod Výrobcovia Nokia Nokia spúšťa veľký súdny spor: Apple mal porušiť 32 ich patentov!

Nokia spúšťa veľký súdny spor: Apple mal porušiť 32 ich patentov!

0

Fínska spoločnosť Nokia ešte v stredu podala žalobu na americký Apple. Porušovať totiž má celkom 32 jej patentov týkajúcich sa mobilných technológií, ktoré Apple využíva v ich súčasných zariadeniach.

Obe spoločnosti už majú históriu v súdnych sporoch. Jeden z tých posledných začal v roku 2010, neskôr sa však obe spoločnosti dohodli. Apple mal za patenty platiť licenčné poplatky.

Nokia už síce telefóny nevyrába, stále však aktívne vyvíja nové technológie, ktoré si chráni patentami. Okrem toho, pod jej krídlami skončili aj výrobcovia ako Siemens a Alcatel-Lucent, obe s veľmi bohatými patentovými portfóliami.

O čo teda ide? Apple podľa Nokie neplatí za všetky patenty tak, ako by mal. Celkovo má ísť o 32 patentov týkajúcich sa technológií antén, kompresie videa, displejov, čipsetov, používateľského rozhrania a softvéru. Len osem patentov, ktorých sa žaloba týka sa má týkať kompresného štandardu H.264.

Nokia podala žalobu v Nemecku a USA, no podľa IDGDSL plánuje žalobu rozšíriť aj v ďalších štátoch.

Apple sa okamžite bráni tým, že Nokia obchádza férové využívanie a naceňovanie patentov. Ako to dopadne zatiaľ prirodzene nevieme. Situáciu budeme aj naďalej monitorovať.