Úvod Výrobcovia Google Google predstavil Android Things. Operačný systém pre internet vecí

Google predstavil Android Things. Operačný systém pre internet vecí

0

Internet vecí je niečo, čo sa bude v blízkej budúcnosti dotýkať väčšiny z nás. Garážové brány, ovládače klimatizácie, osvetlenie, zámky dverí…všetko bude môcť byť pripojené na internet.

Google pre tieto zariadenia predstavil operačný systém, resp. jeho vývojársky náhľad nazývaný ako Android Things. Nejde pritom o až tak úplnú novinku. V máji roku 2015 sme na podujatí Google I/O boli svedkami predstavenia OS Google Brillo. Android Things je jeho premenovaná vylepšená verzia.

Modernizovaná platforma umožní vývojárom používať rovnaké nástroje ako pri OS Android. Na zariadeniach internetu vecí tak budú môcť pracovať jednoduchšie a efektívnejšie. Android Things je úzko spätý s Google Weave. Ide o komunikačnú platformu, pomocou ktorej budú zariadenia internetu vecí komunikovať a spolupracovať nielen medzi sebou, ale aj s užívateľom.

 

Všetky informácie z týchto zariadení budú odosielané do spoločného cloudu, ktorý bude spojený aj s vaším smartfónom. Z vrecka tak vytiahnete smartfón, otvoríte si dvere, garáž, nastavíte teplotu v domácnosti alebo aktivujete bezpečnostný systém a alarm. Možností je samozrejme neúrekom. Prirodzenou súčasťou by mala byť integrácia Google asistenta, hlasového ovládania alebo iných akcií, ktoré sú spojené s Google službami.

Dostupnosť

Tento operačný systém musí byť logicky nenáročný na hardvér, pričom bude na mieste aj nízkoenergetická WiFi a Bluetooth technológia. Bežné komerčné využitie je ešte v nedohľadne. Vývoj však napreduje dynamickým tempom a Google si segment internetu vecí určite nenechá ujsť. Rád by určite dominoval aj v tomto technologickom smere.