Úvod Zaujímavosti TOP vedec Stephen Hawking tvrdí, že ľudstvo neprežije dlho, vyzýva na opustenie...

TOP vedec Stephen Hawking tvrdí, že ľudstvo neprežije dlho, vyzýva na opustenie planéty. Toľkoto času nám dáva!

25

Renomovaný teoretický fyzik Stephen Hawking, ktorý patrí medzi najväčších mysliteľov súčasnosti, sa na nedávnom diskusnom podujatí vyjadril na margo prežitia ľudstva.

Diskusné fórum univerzity Oxford bolo založené už v roku 1823 a v tej dobe bolo prakticky jediným miestom, kde mohli študenti slobodne diskutovať o politických témach.

V súčasnosti ide o celosvetovo najprestížnejšiu debatnú komunitu, v ktorej vystupovali mnohí zahraniční hostia a rečníci. Arne Duncan, americký minister školstva a vzdelávania o Oxford Union povedal, že ide poslednú baštu slobody slova v západnom svete.

Ako server Daily Mail uvádza, Stephen Hawking si myslí, že ľudstvo ako také neprežije viac ako ďalších 1 000 rokov, ak neopustí našu krehkú planétu. Hawking sa problematikou prežitia ľudstva zaoberá dlhé roky. Rovnaké myšlienky zdieľal už v roku 2013 počas prejavu v Cedars-Sinai Hospital.

Vedec už dávnejšie vyjadril obavy nad preľudnením planéty, výrazným znečistením životného prostredia alebo dokonca nad ľudskou hlúposťou. Asi najväčšie obavy má ale z veľmi rýchleho technologického napredovania a hlavne z umelej inteligencie, ktorá by nás mohla zničiť.

Diskusia v Oxford Union
Diskusia v Oxford Union

Podobne ako napríklad Elon Musk, aj Stephen Hawking vidí budúcnosť prežitia ľudstva na inej planéte. V poslednom období sa skloňuje prevažne planéta Mars, ktorú chce vizionár Elon Musk osídliť. Tisíc rokov je dostatočne dlhá doba na to, aby sa to jemu a jeho nasledovníkom podarilo. Ak nás teda ale v procese nezastihne nečakaná prírodná katastrofa globálnych rozmerov.

Stephen Hawking publikoval takmer 200 uznávaných vedeckých prác a už viac ako 50 rokov bojuje s nevyliečiteľnou chorobou ALS. V súčasnosti má 74 rokov a napriek silnému vedeckému zameraniu obľubuje ironický a sarkastický humor. Zahral si v seriáloch Star Trek, Simpsonovci, Futurama alebo Teória veľkého tresku.