Úvod Konkurencia Apple Apple pod paľbou: Caltech ho súdi za neoprávnené použitie štyroch Wi-Fi patentov!

Apple pod paľbou: Caltech ho súdi za neoprávnené použitie štyroch Wi-Fi patentov!

2

Len pred pár dňami svetom prehrmel súdny spor, v ktorom spoločnosť VirnetX požadovala ďalších 190 miliónov dolárov od Apple za porušenie ich patentov. Len vo februári totiž rovnaká spoločnosť vysúdila od Apple 625 miliónov dolárov za, uhádli ste, zneužitie patentov. Tentokrát však dokonca žiadali aj zablokovanie služieb ako iMessage a FaceTime. Späť však k aktuálnemu problému legálneho tímu kalifornského jabĺčka.

Právnikov Apple opäť povolali na obranu spoločnosti. Prečo? Kalifornská technická univerzita, známa aj ako Caltech zažalovala nielen Apple, ale aj výrobcu čipov Broadcom za neoprávnené využitie ich patentov týkajúcich sa Wi-Fi. Podľa žaloby mal byť čip vyrobený spoločnosťou Broadcom využitý vo všetkých zariadeniach iPhone od modelu iPhone 5 a ďalej. Tento čip mal porušovať štyri patenty Caltechu.

Právnici Apple majú čo robiť. Apple je totiž najväčší odberateľ čipov spoločnosti Broadcom. Zodpovedá totiž za 14 % všetkých objednávok. Ďalšia zlá správa pre Apple je tá, že súdna porota pravdepodobne neodbije školu Caltech podobne, ako by to možno spravila pri iných patentových trollov.

Vzhľadom na to, že Apple sa výrazne spolieha na čip od Broadcomu pre schopnosť iPhonu pripojiť sa na 802.11n a 802.11ac Wi-Fi sa možno budú musieť spoľahnúť na silu šekovej knižky. Stačí totiž, aby porota uznala, že Caltech má skutočne pravdu a čiastka, ktorú by musel Apple zaplatiť by mohla byť oveľa vyššia.