Úvod Výrobcovia Samsung Samsung pracuje na inteligentnej šošovke. Fotiť budeme žmurknutím

Samsung pracuje na inteligentnej šošovke. Fotiť budeme žmurknutím

4

Nikdy nespomaľujúca doba inteligentného príslušenstva vedie Samsung k rozširovaniu svojich obzorov. Pred pár dňami sa na internete objavil patent pokrývajúci inteligentné šošovky.

Patentová aplikácia, ktorú spoločnosť podala v domovskej Južnej Kórei vyobrazuje kontaktnú šošovku s displejom, fotoaparátom, anténou a niekoľkými senzormi, ktoré dokážu rozpoznať žmurkanie. Malý displej vyobrazuje obraz priamo v oku človeka, ktorý šošovku nosí, všetky informácie spracováva externé zariadenie, ako napríklad smartfón.

Podľa prihlášky má byť hlavným dôvodom vývoja inteligentných šošoviek obmedzené rozlíšenie pri inteligentných okuliaroch. Šošovky by svojmu majiteľovi poskytli prirodzenejší spôsob zobrazenia rozšírenej reality, než v prípade inteligentných okuliarov. Dá sa však predpokladať, že v prípade vyrobenia tohto zariadenia vzhľadom na skrytý fotoaparát okamžite vzniknú dôležité a ťažké debaty o súkromí.

Samsung nie je jedinou spoločnosťou, ktorá pracuje na inteligentných šošovkách. Na podobnom prototype pracuje aj Google. Juhokórejský výrobca však nie je žiadnym nováčikom. Patent totiž siaha až do roku 2014. Momentálne je zariadenie v hladine konceptu, podaná žiadosť o ochranný názov Gear Blink v Južnej Kórei a USA však napovedá, že by sa raz mohlo stať skutočnosťou.