Facebook už niekoľkokrát zmenil algoritmus, ktorý sa stará o to, čo sa vám zobrazí na časovej osi. Upravuje ho podľa toho, aby vám ponúkol hlavne to, čo vás najviac zaujíma. Aj preto na Facebooku nie sú príspevky v základnom nastavení, resp. zobrazení umiestnené chronologicky. Sociálna sieť jednoducho uprednostní to, o čom si podľa rôznych faktorov, ktoré vyhodnocuje myslí, že vás bude zaujímať najviac.

Teraz prichádza ďalšia veľká zmena v zobrazovaní príspevkov. To, čo vás zaujíma a to, čo vám Facebook bude zobrazovať už nebude závisieť len na tradičnom lajkovaní alebo zdieľaní, no prevažne na dobe, ktorú strávite čítaním daných článkov.

Vedenie najväčšej sociálnej siete uskutočnilo niekoľko štúdií, v ktorých zistili, že zobrazovanie článkov a príspevkov nie je celkom fér. Ľudia si totiž môžu prečítať článok, no nedajú mu lajk alebo ho nezdieľajú, čím ho starý algoritmus vyhodnotil ako nezaujímavý. Naopak, príspevky, ktoré mali veľa lajkov a zdieľaní, no boli málo čítané vyhodnotil ako veľmi úspešné. To sa má zmeniť.

Facebook tak jednoducho zmeria čas, ktorý užívateľ po kliknutí na odkaz venuje čítaniu alebo sledovaniu obsahu. Vo výsledku tak bude uprednostňovať zdroje, kde používatelia trávia viac času.

Zmeny Facebook nasadí priebežne, behom nasledujúcich týždňov by mal byť nový algoritmus dostupný pre všetkých používateľov.