Spoločnosť Xiaomi už dlhšie zaznamenáva veľké úspechy so svojimi kvalitnými, ale cenovo dostupnými smartfónmi. Doteraz boli vybavené výhradne operačným systémom Android, to sa ale tento týždeň zmení.

Spoločnosť Microsoft približne pred deviatimi mesiacmi uzavrela partnerstvo s výrobcom Xiaomi. Cieľom bolo beta testovanie operačného systému Windows 10 práve na smartfóne Xiaomi Mi 4. Vyzerá to, že testy prebehli úspešne a tento týždeň bude oficiálne uvoľnený smartfón Xiaomi Mi 4 s OS Windows 10.

Mi 4 bude prvým smartfónom výrobcu Xiaomi s OS Windows, nie však prvým zariadením. Windows 10 nájdeme aj na nedávno predstavenom tablete Mi Pad 2. Pre spotrebiteľov je výber operačných systémov pri tomto smartfóne rozhodne vítanou voľbou a poteší sa aj Microsoft.

Smartfóny s operačným systémom Windows momentálne zaberajú približne 7 % trhu, čo je oproti Androidu a iOS žalostne málo. Popularita zariadení Xiaomi to ale môže zmeniť. Bude zaujímavé vidieť, či sa nejakým spôsobom zmení cena smartfónu oproti Android verzii a koľko sa vlastne týchto smartfónov v konečnom dôsledku predá.

mi4-windows-10

Predpokladáme, že sa časom na rôznych vývojárskych fórach objaví aj extrahovaná ROM s Windows 10 a pokročilejší užívatelia si tak budú môcť vyskúšať tento OS na vlastnú päsť.

Ak bude spolupráca prospešná pre obe strany, čoskoro sa možno dočkáme aj ďalších smartfónov z dielne Xiaomi s operačným systémom Windows 10.

Myslíte si, že sa Microsoftu touto spoluprácou podarí zväčšiť trhový podiel? Alebo by ste nad Xiaomi Mi 4 s Windows 10 mávli rukou?