Technologické spoločnosti si dôsledne chránia svoje projekty a „výmysly“, pričom každý použiteľný si okamžite patentujú. Tieto patenty nám následne dávajú pekný obraz o tom, akým spôsobom sa budú technológie vyvíjať do budúcnosti.

V minulosti nám patentové prihlášky Samsungu ukázali okrúhly tvar inteligentných hodiniek Gear S2 alebo zakrivenie displeja smartfónu Galaxy S6 Edge. Čerstvá patentová prihláška zrejme poteší všetkých nadšencov fotografovania. Prihláška sa objavila na webe juhokórejského inštitútu KIPRIS, ktorý združuje technologické patenty.

Spoločnosť Samsung údajne pracuje na smartfóne, ktorý umožní výmenu modulov fotoaparátu. Fotografovanie so smartfónom by sa tak dostalo na úplne inú úroveň. Jednoducho by ste si vybrali mini-objektív podľa situácie, v ktorej chcete fotografovať.

kipris

patent

Samsung s foto-smartfónmi začal experimentovať už v roku 2013, kedy uviedol na komerčný trh smartfón Galaxy S4 Zoom. Ten bol vybavený 16 MPix fotoaparátom s 10 násobným optickým priblížením (24-240 mm), nechýbal xenónový blesk alebo optická stabilizácia obrazu.

Fotografie zhotovené týmto zariadením boli na tú dobu naozaj pôsobivé, problémom bola veľkosť smartfónu a nepraktické tvarovanie, práve vďaka objemnému objektívu na zadnej strane. Doba ale odvtedy pekne pokročila a technológie sú v súčasnosti opäť dokonalejšie a hlavne menšie.

Snímka zhotvená smartfónom Samsung S4 Zoom s aktívnym režimom pre "západ slnka"
Snímka zhotvená smartfónom Samsung S4 Zoom s aktívnym režimom pre „západ slnka“

Určite sa v blízkej budúcnosti dočkáme smartfónu, ktorého hlavným zameraním bude práve fotografovanie. Doterajšie pokusy však veľké predajné úspechy nezaznamenali. Možno sa Samsungu podarí preraziť so zariadením, ktoré opisuje patentová prihláška, zabúdať ale nemôžeme ani na konkurenciu.

Spoločnosť Sony je známa vývojom a výrobou pokročilých foto-snímačov, ktoré využíva vo svojich smartfónoch množstvo etablovaných výrobcov. Xperia smartfóny sú už tradične vybavené špičkovými fotoaparátmi a do budúcnosti výrobca určite v tejto špecifikácii nepoľaví.