Úvod Výrobcovia Google Google: Máme dôkaz o tom, že náš kvantový počítač skutočne funguje

Google: Máme dôkaz o tom, že náš kvantový počítač skutočne funguje

1

Google sa v oblasti kvantových výpočtov podaril obrovský krok vpred. Spoločnosť svoj pokrok oznámila včera. Gigant z Mountain View verí, že prišiel s novým algoritmom, ktorý problémy rieši 100 milión násobne rýchlejšie, než konvenčné počítače.

Ak by bolo toto tvrdenie uznané za pravdivé, viedlo by to k novej generácii umelej inteligencie, ako aj k obrovskému pokroku, čo sa amerického vesmírneho programu týka.

Google sa spolu s NASA ešte v roku 2013 pol na pol zložili na nový kvantový počítač s názvom D-Wave. Malo ísť o prvý kvantový počítač na svete, no vedci pracujúci na projekte alebo mimo neho sa nedokázali zhodnúť na tom či to tak skutočne je. Zvrat nastal až teraz.

d-wave

Google navrhol test, v ktorom svoj D-Wave porovnal s konkurenciou. V tomto teste sa kvantovému počítaču podarilo výpočty ukončiť 100 milión násobne rýchlejšie, než konkurencii. Google výsledky opísal ako „fascinujúce a veľmi povzbudivé.“ Ako ale uvádza vo svojom oficiálnom vyjadrení, ich projekt je stále na míle vzdialený komerčnému využitiu. Keď to však hlavičky z Google a NASA vyladia, s najväčšou pravdepodobnosťou príde technologická revolúcia.

d-wave-fotka
Kvantový počítač D-Wave