Úvod Konkurencia Apple ANALYTICI: Budúce generácie iPhonov majú veľké problémy

ANALYTICI: Budúce generácie iPhonov majú veľké problémy

1

Apple je nezvyčajne úspešná spoločnosť, ktorá štvrťrok čo štvrťrok dokáže prekonať svoje ani rok staré maximum. Ich produkty im prinášajú rozprávkovo vysoké zárobky, ktorých budúcnosť si spoločnosť poistila napríklad expanziou do Číny.

Analytička Katy Huberty zo spoločnosť Morgan Stanley má však iný názor. Predpokladá totiž, že predaje iPhonov sa v roku 2016 prvýkrát v histórii znížia. Síce sa nepredpokladá, že dôjde k ostrému poklesu, akákoľvek odchylka od rastu však znamená milióny nepredaných kusov. Dôjsť má k 2,9% poklesu, čo má mať podobný dopad ako 5,7% pokles v predajoch iPadov.

Samozrejme, keď spoločnosti ako Apple, ktorej zárobky primárne pochádzajú z predajov iPhonov, klesnú predaje, je to krízová situácia. Na druhej strane si je však nutné uvedomiť, že strop museli dosiahnuť skôr či neskôr. Analytička Katy Huberty túto situáciu pripísala vysokým cenám v zahraničných trhoch a zvýšenú mieru využívanosti smartfónov v západných krajinách.

Pokles v predajoch iPhonov nepredpovedajú prvýkrát. Tentokrát je sú však informácie, ktoré podala Hubertyová opodstatnené.