Úvod Novinky Aktuálne ISIS: Anonymous sú idioti, teroristom radíme ako sa vyhnúť hacknutiu

ISIS: Anonymous sú idioti, teroristom radíme ako sa vyhnúť hacknutiu

Islamská teroristická skupina odpovedá hackerskej skupine, ktorá sa im po útokoch v Paríži vyhrážala úplným internetovým vykynožením.

3

ISIS je militantná skupina zodpovedná za teroristické útoky v Paríži. Po krvavom piatku 13. sa skupina Anonymous rozhodla, že raz a navždy skončí s teroristami. Mali tým samozrejme na mysli ich pôsobenie na internete. Teroristi z ISIS však tieto vyhrážky nejak netrápia.

V službe Telegram, ktorá ponúka šifrovanú komunikáciu začala kolovať správa v arabčine, ako aj v angličtine, v ktorej má ISIS nazývať Anonymous „idiotmi.“ Informácie priniesol server Business Insider. Zároveň svojim vojakom ponúka rady o tom, ako sa vyhnúť hacknutiu. Aj podobné správy viedli k tomu, aby služba zrušila najmenej 78 šifrovaných kanálov, ktoré spojila s teroristami.

Hnutie Anonymous po piatkovom útoku na Paríž prisľúbilo, že minimálne čo sa internetu týka, podnikne všetko preto, aby teroristov raz a navždy vyhladili z internetu. Islamský štát z Iraku a Sýrie má na starosti krvi preliatie v Paríži, pri ktorom zomrelo viac ako 120 ľudí.

Samotná výmena názorov medzi Anonymous a ISIS poukazuje na to, že moderné konflikty sú čoraz viac o možnosti organizovať svoje ťaženie cez internet. Aj preto hrá Anonymous nesmierne dôležitú úlohu v tom, aby internetová aktivita teroristickej organizácie ostala na minime. Práve Islamský štát je známy tým, že pre nábor nových bojovníkov využíva sociálne siete. Rovnako sa pomocou nich chváli odpornými videami z popráv.

V správe kolujúcej v službe Telegram skupina svojich bojovníkov varuje, aby si dávali pozor na odkazy, na ktoré klikajú. Rovnako sa majú vyhýbať „priamym správam,“ tzv. direct messages na Twitteri, ako aj komunikácie s neznámymi používateľmi na Telegrame. Posledným tipom bolo využitie VPN, akéhosi virtuálneho tunelu, ktorý na webe zakryje vašu identitu.