Úvod Výrobcovia Google Google plánuje veľký krok, chce vyrobiť vlastný smartfón

Google plánuje veľký krok, chce vyrobiť vlastný smartfón

0
foto: shutterstock

Vždy, keď predstavia nový Android smartfón z modelového radu Nexus, stojí za ním okrem Google ešte ďalší hardvérový výrobca. To isté platí o tabletoch. Ako sme sa však dozvedeli, budúcnosť môže priniesť veľký zvrat. Internetový gigant vraj hodlá navrhnúť a aj sám vyrobiť svoj vlastný produkt.

Túto horúcu správu priniesol web The Information, pričom upozornil na momentálne prebiehajúce diskusie za zavretými dverami.

Čo by to teda znamenalo? Že okrem loga Google na ňom žiadne iné logo nenájdeme. Túto stratégiu môžeme prirovnať napríklad k nedávnemu kroku spoločnosti Microsoft, ktorá prešla z čisto softvérového zamerania aj na hardvérové. Teraz zákazníkom ponúka kompletný ekosystém – operačný systém, smartfóny, tablety a aj notebooky so svojou vlastnou značkou.

Pre Google by to zase znamenalo, že sa musí o výrobu, logistiku a reklamu očakávaného smartfónu postarať úplne sám. Doteraz to vždy robil jeho partner (Samsung, LG, HTC, Huawei), ktorý s podobnými činnosťami prichádza do styku každý jeden deň. Bolo by teda nevyhnutné poskladať špeciálne oddelenie so zameraním na oblasť riadenia a marketingu fyzického produktu.

Nexus mimo ohrozenia

Pokiaľ sa niečo podobné v nadchádzajúcich mesiacoch – možno aj rokoch – naozaj stane, nemuselo by to hneď znamenať koniec smartfónom zo série Nexus. Internetový gigant zrejme chce týmto spôsobom vytvoriť iba viac dôvodov na zaobstaranie produktu s operačným systémom Android, vďaka čomu ovplyvní predaje najmä dvom hlavným konkurentom – Apple a Microsoftu. Či by novinka kradla predaje iným Android smartfónom, je Google akurát tak jedno. Pre neho je dôležité to, aby mala jeho open-source softvérová platforma na spotrebiteľskom trhu čo najväčší trhový podiel.