Úvod Zariadenia Smartwatch Prvé modulárne smartwatch sú tu! A vyzerajú perfektne

Prvé modulárne smartwatch sú tu! A vyzerajú perfektne

4
Smartwatch BLOCKS

Hodinky, na ktoré sme dlhé roky trpezlivo čakali, budú onedlho realitou. Nádejný projekt BLOCKS nabral na komunitnom webe kickstarter.com behom pár hodín od zverejnenia tak viditeľné kontúry, že s ním môžeme takmer určite počítať. A tu je všetko, čo by ste o ňom mali vedieť.

Plány s modulárnymi smartwatch sú tu už niekoľko rokov, podobne, ako aj myšlienka s modulárnym smartfónom. Doteraz však išlo skôr iba o teórie, ako by to celé mohlo fungovať a čo by z toho mal samotný spotrebiteľ. Dnes je ale konečne situácia diametrálne odlišná – z nápadu na papieri sa v priebehu následujúcich týždňov stane produkt, ktorý bude prístupný pre širokú verejnosť.

Inteligentné hodinky BLOCKS bude tvoriť rozoberateľný remienok z niekoľkých vzájomne prepojených častí a hardvér, ako napríklad slot pre microSD kartu alebo senzor na meranie tlaku srdca, bude ukrytý práve v nich. Používateľ si vďaka tomu bude môcť relatívne jednoducho vytvoriť pre neho ideálnu zostavu modulov, keďže každý z nás má na nositeľné zariadenie odlišné požiadavky.

smartwatch-blocks-2

smartwatch-blocks-4

Výhoda modulárneho systému spočíva najmä v tom, že nebudeme nútení meniť každý rok alebo dva zastaralý model za nový. Stačí iba vymeniť už nevyhovujúce časti remienku, čo nás vyjde neporovnateľne nižšiu čiastku, ako by si podaktorí výrobcovia pýtali za celý produkt.

Pevné jadro

Hlavné telo hodiniek ponúkne hardvérovú výbavu, ktorú spotrebiteľ ovplyvniť môcť nebude. Pôjde však o špecifikácie, aké sú pri podobnej kategórii mobilného zariadenia viac-menej nutnosťou. To znamená, že Wi-Fi konektivitu, vibračný motorček, farebný dotykový displej či senzory na meranie pohybovej aktivity dostane bez výnimky každý, kto sa smartwatch BLOCKS rozhodne zaobstarať.

Technické špecifikácie jadra:

  • Snapdragon 400
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth 4.1 (BLE)
  • 512 MB RAM
  • 4 GB pamäť
  • 1,35-palcový displej (okrúhly tvar)
  • akcelerometer, gyroskop
  • rozlíšenie 360×360 pixelov
  • 400 mAh batéria
  • HW tlačidlo na zap./vyp.
  • mikrofón
  • vibračný motorček

Zákazníci dostanú na výber z troch farebných prevedení, vrátane niekoľkých rozdielnych balení – základného, štandardného a prémiového. V tom najdrahšom sú štyri moduly a základná časť smartwatch s displejom, najlacnejšom zase iba základ + obyčajný remienok z plastu (čiže bez modulov). Ceny sa budú pohybovať od 199 až po 465 amerických dolárov. Kto poskytne finančnú injekciu už teraz na webe Kickstarter (zostáva niečo cez 30 dní), nadobudne oproti bežných kupcom výhodu v podobe nižších cien.

smartwatch-blocks-6

Hodinky BLOCKS dorazia do obchodov počas prvého polroka 2016, pričom prvá várka produkcie prebehne ešte v decembri tohto roka. Počítať môžeme i s podporou pre dve najväčšie mobilné platformy – Android a iOS od Apple – vo forme originálnej aplikácie.

https://www.youtube.com/watch?v=ayoxu3wY0ds