15. september 2009. Spoločnosť Google aktuálne predstavila novú verziu operačného systému Android, pričom ide o druhú verziu v poradí, ktorú dopĺňa aj „sladký“ názov cukrovinky.

Po Androide 1.5 Cupcake (tortička) tak pre naše smartfóny prichádza verzia 1.6 Donut (šiška), ktorá so sebou prináša rad vylepšení. Tie sa dotýkajú tiež samotných vývojárov, pre ktorých bude ľahšie vytvárať aplikácie tretích strán, dôležitejšie sú však inovácie na strane bežných používateľov.

Android 1.6 Donut po novom obsahuje nové možnosti vyhľadávania, ktoré teraz fungujú v celom systéme. Do vyhľadávacieho poľa jednoducho napíšete hľadaný výraz a operačný systém bude hľadať nie len na internete, ale aj vo vašich kontaktoch, e-mailoch, SMS správach či aplikáciach.

vyhladavanie

Fotografovanie so smartfónom bude príjemnejšie. Vylepšené používateľské prostredie aplikácie fotoaparátu dopĺňa aj vylepšená optimalizácia. Prechod z režimu fotoaparátu do módu videokamery je teraz pohodlnejšie a rýchlejšie.

Celkový chod fotoaparátu je rýchlejší o 39 % oproti predošlej verzii, rýchlejšia je aj galéria, v ktorej si môžete prezerať zhotovené fotografie. Presúvanie medzi jednotlivými fotografiami je teraz rýchlejšie o 28 % oproti verzii 1.5 Cupcake.

camera

Bez aplikácií a hier by sme sa jednoducho nezaobišli, a pre ich sťahovanie slúži Android Market. V ňom môžeme po novom vyberať z kategórii ako najobľúbenejšie platené aplikácie, najpopulárnejšie bezplatné aplikácie a najnovšie aplikácie. Prezerať si môžeme aj snímky obrazovky z jednotlivých aplikácií, pokiaľ ich vývojár do Android Marketu pridal.

Android-Market

K ďalším novinkám patrí napríklad nová možnosť zobrazenia využitia batérie, podpora pre CDMA siete, rozšírená podpora pre rôzne, hlavne vyššie rozlíšenia obrazoviek v nadchádzajúcich smartfónoch ale aj vylepšený prevod textu na reč vo viacerých jazykoch.

Pozrite si prezantačné video pre novú verziu Androidu 1.6 Donut. Aktualizácie zariadení začnú prebiehať niekedy v najbližších týždňoch a mesiacoch, pričom vás o ich dostupnosti budeme informovať.

Ak sa vám RETRO článok páčil, dajte nám vedieť v diskusii. Sem-tam si môžeme zaspomínať aj na ďalšie „novinky“.