Veľká bezpečnostná diera nazývaná Stagefright, ktorá ohrozovala, respektíve ešte ohrozuje veľké množstvo Android smartfónov, donútila výrobcov takýchto zariadení konať.

Ako prvý prišiel s iniciatívou Google, ktorý oznámil, že pre svoje Nexus zariadenia bude každý mesiac vydávať bezpečnostnú aktualizáciu s čerstvými záplatami chýb a podobne.

Nová hrozba či vírus sa na verejnosti objavuje už viac-menej pravidelne, takého aktualizácie dokážu výrazne zvýšiť bezpečnosť a kvalitu ochrany osobných dát.

Ku Google sa pridali aj „Kórejčania“ LG a Samsung, pričom práve Samsung zverejnil zoznam zariadení, ktoré budú dostávať bezpečnostné aktualizácie na mesačnej báze.

Aj keď to znie veľmi dobre, má to háčik.

Ako všetci vieme, v rozposielaní aktualizácií je najlepší Google. Nexus zariadenia majú čistý Android a akúkoľvek zmenu či opravu vie Google rozposlať takmer okamžite a v globálnom meradle.

Smartfóny od Samsungu, ako aj ďalších výrobcov, sú na tom trochu inak. Aktualizácia je rozdielna pre každé zariadenie, výrobca ich zväčša rozposiela po „dávkach“ po konkrétnych krajinách a zabudnúť nemôžeme ani na brandované modely od operátorov.

Ich majitelia si musia počkať ešte o niečo dlhšie, kým aktualizáciu operátor schváli. Mať bezpečnostnú aktualizáciu presne každý mesiac je teda skôr utópia a navyše, pokiaľ čakáte dlhý zoznam zariadení, ktoré ju dostanú, máte smolu.

Samsung bude na mesačnej báze aktualizovať len zariadenia z vrcholového segmentu a teda modely Galaxy S6 edge+, S6, S6 edge, S5, Note5, Note 4, Note Edge a tablety Tab S2, Tab S.

Nevylučujeme, že sa zoznam rozšíri, viac-menej to však neočakávame. Čo sa týka mesačných aktualizácií zariadení ostatných výrobcov, zaujímavý postoj zaujalo HTC. Viac v minulom článku nižšie.

K TÉMEHTC tvrdí, že každomesačné bezpečnostné aktualizácie pre nich nepripadajú do úvahy a sú nereálne

Aktualizovanie veľkého spektra zariadení na mesačnej báze je teda tak trochu sporné, každopádne, aspoň nejaká aktualizácia je lepšia, ako žiadna.