Čínska spoločnosť Xiaomi dnes predstavila svoj najnovší smartfón s označením Mi 4c, ktorý charakterizuje doslova nekompromisný pomer ceny a výbavy, no nejedná sa o jedinú novinku. Xiaomi prekvapilo vyhlásením, že sa stáva operátorom.

Samozrejme ide o domovskú Čínu, v ktorej prakticky fungujú traja majoritní telekomunikační operátori, China Mobile, China Unicom a China Telecom.

China Mobile má viac ako 800 miliónov platiacich zákazníkov, China Unicom asi 300 miliónov a China Telekom 200 miliónov. Populácia v krajine je na úrovni 1,37 miliardy obyvateľov a Xiaomi sa chce pobiť o miesto na tomto trhu.

K TÉMEXiaomi Mi 4c oficiálne – smartfón, ktorý má všetko čo potrebujete

Pochopiteľne nemôžeme čakať, že Xiaomi bude plnohodnotnou konkurenciou pre spomínaných gigantov, teda aspoň zatiaľ. Xiaomi si bude od týchto telekomunikačných spoločností prenajímať sieťovú kapacitu.

Služba nesie názov Mi Mobile a v podstate bude ponúkať dve rôzne služby. Prvou je tzv. „pay-as-you-go“, v rámci ktorej budú potencionálni čínski zákazníci platiť 0,02 dolára za každú prevolanú minútu, odoslanú SMS alebo prenesený 1 MB dát.

Druhou službou je akási forma predplatného, ktoré bude stáť približne 9,25 dolárov a za tieto peniaze dostanete minútu hovoru za taktiež 0,02 dolára. Rovnako tak SMS a množstvo dát na úrovni 3 GB. Každý prenesený 1 MB navyše bude stáť opäť  0,02 dolára.

Plat-as-you-go služba bude dostupná už od 23. septembra, beta prevádzka mesačných programov začne v októbri. Tieto služby bude možné si objednať výhradne online, tak ako aj napríklad smartfóny či príslušenstvo tohto výrobcu.

Xiaomi to teda s mobilnými technológiami myslí skutočne vážne a už teraz je zaujímavé sledovať, ako rýchlo k spokojnosti zákazníkov spoločnosť napreduje.