Úvod Sony Sony Xperia Z5 Premium Displej Sony Xperia Z5 Premium pod mikroskopom

Displej Sony Xperia Z5 Premium pod mikroskopom

12

Telefón Sony Xperia Z5 Premium sa na veľtrhu IFA stal jednou z najväčších hviezd. Pozornosť si pritiahol vďaka svojmu displeju s rozlíšením 4K (2 160 x 3 840 pixelov), ktorým sa môže pochváliť ako vôbec prvý telefón na svete.

Na ploche 5,5“ posúva jemnosť na neuveriteľných 806 bodov na palec. Tento displej sa dostal pod ruku redaktorom zo servera GSMArena, ktorí sa ho rozhodli preskúmať pod mikroskopom, vďaka čomu zistili zaujímavé skutočnosti.

Sony XPeria Z5 Premium

Subpixely displeja sú usporiadané klasickým RGB spôsobom, no je tu samozrejme háčik – každý riadok je o jeden subpixel posunutý, pričom smer posunutia vľavo, či napravo sa strieda v každom štvrtom riadku. Vykreslovanie vertikálnych čiar môže byť teda trochu problém. Buď ho Sony rieši „požičiavaním“ pixelov zo susediacich bodov, alebo sa jednoducho spolieha na takú jemnosť displeja, vďaka ktorej si používateľ túto drobnosť jednoducho nevšimne. Pre porovnanie si všimnite mikroskopický snímok displeja OnePlus 2, ktorý má subpixely farebne poskladané pod sebou, avšak s naklonením, ktoré sa v každom riadku mení.

OnePlus_2

Napriek tomu, že má Sony Xperia Z5 Premium najjemnejší displej zo všetkých telefónov, svoj potenciál však zatiaľ nedokáže využiť. Všetky aplikácie z obchodu Google Play sa vykresľujú vo Full HD rozlíšení (1 080 x 1 920 pixelov) s tým, že sa zvyšok bodov dopočítava. Vo Full HD sa ukladá dokonca aj screenshot prostredia systému. Využitie 4K rozlíšenia sa teda pravdepodobne obmedzuje len na fotogalériu a prehrávač videa, no trúfame si tvrdiť, že aj Quad HD (1 440 x 2 560) s jemnosťou 534 ppi by zvládol rovnakú robotu.

Je možné, že účelom Sony bolo šetrenie výkonu čipsetu a batérie vďaka vykresľovaniu Full HD obsahu na 4K displeji alebo že súčasný software zatiaľ nie je finálnou verziou. Ak je tomu tak alebo tak, používateľ rozdiel aj tak nepozná. Praktické využitie je možné snáď jedine so súpravou pre virtuálnu realitu, avšak túto oblasť v kombinácii s Xperia Z5 Premium Sony zatiaľ nezmienilo. Čísla sa však predávajú a prvenstvo 4K displeja v smartfóne už Sony nikto nezoberie.