Bez ohľadu na to, ako často používame dotykové displeje, nikdy nedocielime takú „istotu“ v dotyku, akú ponúkajú hardvérové tlačidlá. Spätná väzba pri stlačení tlačidla je nenahraditeľný komfort, a preto budú takéto tlačidlá ešte dlho súčasťou fotoaparátov alebo diaľkových ovládačov.

Výrobca Kyocera sa už 30 rokov zaoberá vývojom a výrobou rôznych LCD displejov. Ich nová technológia Haptivity sa podľa ich slov postará o skutočnú hmatovú odozvu dotykového displeja.

Základ technológie je ukotvený hlboko v poznatkoch ľudskej fyziológie a pôjde o akúsi hru nervových zakončení v končekoch prstov a mozgu.

Displej bude teda stále dotykový a štandardne plochý, drobný elektorimpulz pri dotyku bude stimulovať nervové zakončenia v prstoch takým spôsobom, akým by reagovali na stlačenie fyzického hardvérového tlačidla.

Samozrejmosťou bude citlivosť na tlak, kde pri ľahkom dotyku budete cítiť stlačenie menšieho tlačidla, pri silnejšom dotyku dostanete intenzívnejšiu odozvu a dokonca bude fyzická spätná väzba badateľná aj pri posúvačoch hlasitosti a podobne.

Kyocera

Technológia Haptivity sa v podstate hrá s vašim mozgom a už teraz sa tešíme na neprekonateľnú fyzickú odozvu, no pri dotykovom displeji. Ako iste tušíte, komerčné využitie sa tak skoro nečaká, vývoj však prebieha a o pár rokov…