Aktuálne predstavená nová línia Xperia Z5 smartfónov je vybavená 23 MPix fotoaparátmi, čo je v segmente smartfónov rozhodne skvelé číslo, známa foto spoločnosť Canon však posunula latku ďaleko vpred. 

Tá totižto vyvinula APS-H snímač fotoaparátu, ktorý má neuveriteľných 250 megapixelov a rovno s ním získala svetový rekord v počte pixelov na CMOS senzore, menšom ako 35 mm.

Spoločnosť tvrdí, že fotoaparát s takýmto snímačom dokáže zreteľne rozpoznať nápis na boku lietadla na vzdialenosť až 17 kilometrov.

Takto vyzerá nový, 250 MPix snímač
Takto vyzerá nový, 250 MPix snímač

Čo sa týka natáčania videa, pripraviť si môžete pamäťové médiá na až 125-krát väčšie rozlíšenie ako dnes štandardné full HD video záznamy a približne 30-krát väčšie rozlíšenie ako 4K.

Cieľom však nie je zhotoviť šialene ostré zábery, ale ide skôr o schopnosť orezať alebo priblížiť sekvencie bez straty kvality a čistoty.

Prototyp kamery s 250 MPix snímačom
Prototyp kamery s 250 MPix snímačom

Tento snímač je pochopiteľne poriadne drahý a v smartfónoch alebo „dovolenkových kompaktoch“ ho tak skoro neuvidíme. Zatiaľ sa plánuje jeho využitie v kriminológii, medicíne či iných, priemyselných odvetviach.