Úvod Apple iPhone iPhone 6s a 6s Plus oficiálne: Výkonnejšie aj citlivejšie na dotyk

iPhone 6s a 6s Plus oficiálne: Výkonnejšie aj citlivejšie na dotyk

45
Apple iPhone 6s a iPhone 6s Plus

Po roku opäť prišiel čas na predstavenie vynovenej generácie jedného z najpopulárnejších smartfónov na svete. A aj keď ho nepoháňa operačný systém Android, novinka od kalifornského giganta Apple nepochybne zaujme každého správneho milovníka moderných spotrebiteľských technológií. Privítajte iPhone 6s a väčšiu verziu iPhone 6s Plus.

Ako sa už dlhšie na rôznych fórach a odborných weboch špekulovalo, tak sa aj stalo realitou. Renomovaný výrobca zachoval minuloročný dizajn konštrukcie iPhone 6 a integroval viacero – na prvý pohľad nenápadných – vylepšení. Jednou z nich je takzvaných ‚3D dotyk‘ (3D Touch), alebo inými slovami ‚Force Touch‘, ktorý dostal už pred pár dňami hliníkový model Mate S od čínského konkurenta Huawei.

Prehľad všetkých vylepšení
Prehľad všetkých vylepšení

‚3D Touch‘ slúži na to, aby displej iPhone 6s dokázal rozoznávať úrovne sily jednotlivých dotykov našich prstov, na základe čoho potom adekvátne zareaguje. Ak by sme to mali prirovnať k niečomu už dobre známemu, boli by to tlačidlá myšky pre osobné počítače. Takáto vymoženosť prinesie prostredníctvom bohatšej funkcionality nielen lepšie používateľské skúsenosti, ale aj viac možností pre vývojárov aplikácií.

3D Touch
3D Touch
Jedna z vymožeností 3D dotyku
Jedna z vymožeností 3D dotyku

Dva modely

Podobne ako minulý rok, zákazníci dostanú na výber z dvoch veľkostne rozdielnych modelov. Elegantná konštrukcia pozostáva z hliníku zo série 7000. Uhlopriečky zostali zachované, k dispozícii teda bude 4,7-palcová a 5,5-palcová verzia. Ich zobrazovací panel však tentokrát chráni nové sklo – tzv. ‚Ion-x‘. Podľa Apple ide o najtvrdší ochranný prvok dotykových displejov, aký momentálne v mobilnom priemysle nájdeme. K pôvodným trom farebným prevedeniam iPhone 6 tentokrát pribudla ešte štvrtá; iPhone 6s a iPhone 6s Plus dorazí na pulty obchodov aj v ružovom zlate, čo nepochybne zláka najmä nežnejšie pohlavie.

Nová farebná varianta - ružové zlato
Nová farebná varianta – ružové zlato

O 70% výkonnejšie

Manažment spoločnosti Apple počas predstavovania nového iPhone prezradil, že vynovená generácia čipsetu A9 prináša o 70% väčší výkon, a to vrátane o 90% väčšieho grafického výkonu ako minuloročný čipset A8.

Hardvéroví inžinieri samozrejme nezabudli ani na pohybový ko-procesor, ktorý v novej generácii pod označením M9 dokáže ešte presnejšie zaznamenávať našu dennodennú aktivitu, pričom stále berie ohľad na spotrebu drahocennej energie.

Čipset A9
Čipset A9

Pod Retina displejom s integrovanou technológiou ‚3D Touch‘ nájdeme aj druhú generáciu snímaču odtlačkov prstov ‚ID Touch‘.

5 a 12 MPx

Zabudnite na pôvodných 8 MPx, hlavnému fotoaparátu iSight totižto pribudli ďalšie megapixely. iPhone 6s tak po novom dokáže vyhotoviť až 12 MPx zábery. Vylepšeniu sa ale nevyhlo ani automatické zaostrovanie, ktoré má byť podľa slov Phila Schillera z Apple oveľa presnejšie. Taktiež by mali mať farby na vyhotovených fotografiách opäť bližšie k realite. A zabudnúť nemôžeme ani na možnosť natáčania 4K videí.

Predný ‚selfie‘ foťák dostal rozlíšenie 5 MPx a aj šikovný Retina blesk. Prečo Retina? Ak budeme fotiť naše tváre v horších svetelných podmienkach, automaticky sa rozsvieti displej, pričom na ňom nebudú zobrazené žiadne ikonky ani informácie, ale iba biele pozadie.

Na pódiu počas predstavovania zaznelo aj zaujímavé slovné spojenie ‚živé fotografie‘. Podľa dostupných informácií ide o fotky, ktoré sa za pomoci 3D dotyku dokážu rozhýbať do videa so zvukovým záznamom. Živý záber je možné zachytiť prostredníctvom novej funkcie v používateľskom prostredí základnej aplikácie fotoaparátu.

Nový fotoaparát iSight
Nový fotoaparát iSight
Blesk selfie foťáku
Blesk selfie foťáku
Nová funkcionalita - Živé fotografie
Nová funkcionalita – Živé fotografie

Oba modely budú k dispozícii od 25. septembra, avšak iba pre vybrané trhy. Rad na ďalšie, vrátane Slovenska alebo Českej republiky, príde až o pár týždňov neskôr. Zákazníci dostanú na výber zo 16, 64 alebo 128 GB verzie. Aktualizácia starších zariadení na najnovšiu verziu operačného systému iOS 9 začne prebiehať od 16. septembra.