Úvod Konkurencia Microsoft V roku 1995 prišla revolúcia: Operačný systém Windows 95 oslavuje 20 rokov!

V roku 1995 prišla revolúcia: Operačný systém Windows 95 oslavuje 20 rokov!

Všetko najlepšie, Windows

13
Windows 95 (foto: flickr.com)

Kto by to bol povedal, že od prelomového okamihu v IT priemysle už stihla ubehnúť tak dlhá doba. Presne 20 rokov dozadu, 24. augusta, ukázal softvérový gigant a jeho spoluzakladateľ Bill Gates našu digitálnu budúcnosť. Obrovské mediálne podujatie vo veľkom štýle s nadšením sledovali milióny ľudí z celého sveta.

Windows 95 priniesol prechod zo 16 na 32-bitovú architektúru, podporu pre USB, DirectX aj nové používateľské prostredie, ktoré od vtedy výrazne zjednodušilo prácu s osobnými počítačmi. Najdôležitejšie je však to, že až dodnes nesú takmer všetky verzie operačného systému jeho hlavné charakteristické črty, vrátane populárneho tlačidla ‚Štart‘. Stal sa teda akýmsi vzorom pre nadchádzajúce generácie.

Po spustení predaja bol behom niekoľkých hodín zo softvérovej novinky obrovský hit. Bledomodré krabice z pultov obchodov ubúdali ako teplé rožky z potravín. Microsoft stihol predať za prvých 60 minút cez jeden milión produktov. Keď zoberieme do úvahy, že v tej dobe neboli počítače kvôli horšej dostupnosti ešte príliš rozšírené, tak išlo naozaj o rekordné čísla.

Predstavenie Windows 95
Predstavenie Windows 95 (foto: betanews.com)
Plocha Windows 95
Plocha Windows 95 – pamätá si ešte niekto? (foto: wikimedia.org)

Vitaj, Internet Explorer

Nové PC s Windows 95 ponúkli používateľom bránu do digitálneho sveta, inými slovami takzvaného ‚internetu‘. Microsoft totiž priniesol spolu s revolučným operačným systémom aj menej populárny prehliadač Internet Explorer, ktorý však začal distribuovať v jednom balíčku pod názvom ‚Plus‘ až trošku neskôr.

Práve Explorer mu bez akýchkoľvek pochýb pomohol vyhrať rozhodujúci súboj s Apple o lukratívnu korporačnú klientelu, vďaka čomu mal Windows istú – veľmi ružovú – budúcnosť nielen v Spojených štátoch, ale aj v západnej, strednej či východnej Európe.

Internet Explorer vo Windows 95
Internet Explorer vo Windows 95 (foto: wikimedia.org)

S rastúcou popularitou začalo samozrejme rásť i softvérové pirátstvo, nakoľko ešte prakticky neexistoval žiadny spoľahlivý spôsob autorizácie používateľov. Tento problém Microsoft čiastočne vyriešil až niekoľko rokov po uvedení Windows 95 na spotrebiteľský trh, a to cez predinštalované systémy a OEM licencie.

Behom 20-tich rokov sa tak z tejto úspešnej americkej spoločnosti stal jeden z kľúčových hráčov, ktorí posúvajú úroveň nášho digitálneho sveta neustále dopredu.