Určite ste si na svojom smartfóne všimli, že napríklad pri pokuse otvoriť stiahnutý pdf. súbor sa pred vami objavila možnosť otvorenia prostredníctvom viacerých aplikácií.

Podobne to funguje aj pri obrazových či zvukových súboroch, odkazoch na sociálne siete a podobne, kde si môžete zvoliť otvorenie danej položky konkrétnou aplikáciou „raz“, čo však nie je pohodlné, keďže tak budete musieť činiť zakaždým keď budete chcieť súbor otvoriť.

Najlepšou voľbou je teda označiť otvorenie súboru konkrétnou aplikáciou v režime „vždy“.

Časom vám však otvorenie súborov prostredníctvom predvolených aplikácií nemusí vyhovovať, hlavne ak natrafíte na lepšiu aplikáciu alebo nástroj, alebo aj ak ste na tlačidlo „vždy“ klikli omylom a teraz sa vám napríklad odkaz na Facebook otvára v prehliadači a nie prostredníctvom natívnej aplikácie.

Ak chcete tieto predvolené aplikácie zmeniť, zamierte do →nastavení smartfónu a prejdite na položku →aplikácie.

V nej nájdite buď v kontextovom menu alebo v položke voľbu →vynulovať predvoľby aplikácií. (umiestnenie či názov sa môže mierne líšiť od verzie OS Android či nadstavby výrobcu smartfónu)

apps

V súčasnosti neexistuje možnosť vybrať si aplikácie, ktoré chcete vynulovať, čiže toto nastavenie odstráni všetky predvolené možnosti.

Teraz, ak budete otvárať súbory, odkazy a pod., si budete môcť na novo zvoliť predvolenú aplikáciu pre ten či onen súbor alebo link.