Úvod Sociálne siete Facebook Facebook má ešte strašidelnejší algoritmus: Spozná vás aj bez toho, aby videl...

Facebook má ešte strašidelnejší algoritmus: Spozná vás aj bez toho, aby videl tvár

8

Softvéroví inžinieri najväčšej sociálnej siete na svete, Facebooku, prišli s novinkou. A poriadne strašidelnou. Ich experimentálny algoritmus pre rozpoznanie tváre, resp. identifikáciu jednotlivých osôb totiž prešiel „menším“ upgradom. Okrem tváre totiž začal skenovať celú fofografiu za cieľom rozpoznania vám známych objektov, ktoré by vás pomohli identifikovať. Inými slovami, Facebook už nepotrebuje vidieť vašu tvár, aby na bežných fotkách zistil, či ste to vy alebo nie.

Tím vedený Yannom Lecunom svoju technológiu ukázal na nedávnej udalosti Computer Vision and Pattern Recognition, konajúcej sa v Bostone. Nový softvér je navrhnutý tak, aby do svojich výpočtov zahrnul aj faktory ako napríklad farbu vlasov, oblečenie, držanie tela či pózu pri fotení. „Počet faktorov, ktoré berie náš softvér do úvahy je veľký. Ľudia majú charakteristické črty aj vtedy, keď sa na nich pozriete zozadu,“ vysvetľuje LeCun. „Napríklad, Mark Zuckerberg je ľahko rozpoznateľný, pretože vždy nosí šedé tričko.“

Experimentálny algoritmus Facebooku dokáže ľudí rozpoznať v drvivej väčšine prípadov. V testovacej prevádzke sa mu podarilo zo 40 000 obrázkov na službe Flickr správne rozpoznať až 86 percent. To je celkom strašidelné. Nie len, že technológia rozpoznania tváre je relatívne nová, no tentokrát sa k nej pridá aj technológia rozpoznania osoby na základe ďalších vecí. Ak sa teda niekto odfotí, povedzme v nejakom bare a vy budete niekde v pozadí, Facebook dokáže zistiť, kde presne ste boli a to aj bez toho, aby ste na tej fotke vystupovali ako hlavný objekt.

Prajeme veľa šťastia v schovaní sa pred Facebookom!