Sony

Divízia smartfónov Sony v súčasnosti nezažíva práve najlepšie časy. Spoločnosť prerába miliardy. Ostatným divíziám sa však darí. Na čele momentálne stojí výroba senzorov do fotoaparátov. Sony v minulom roku úplne ovládol trh a vyrobil 40% všetkých senzorov na svete. Na druhom mieste bol kalifornský OmniVision (15,7%) a tretie miesto obsadil Samsung (15,2%).

Zlaté časy prežíva Sony vďaka vysokým predajom iPhonov. Tie totiž používajú hneď dva senzory od Sony (jeden vpredu a jeden vzadu). Na každom novom predanom iPhone japonský výrobca zarobí približne 20 dolárov, čo je poriadne veľa. Apple iba v prvom štvrťroku predal až 61 miliónov smartfónov. Vo štvrtom štvrťroku 2014 to bolo ešte viac.

Informoval spravodajský web The Wall Street Journal, ktorý sa odvoláva na štúdiu Techno Systems Research.

Navyše, obrovský dopyt po Sony senzoroch je aj v Číne. Spoločnosť momentálne investuje miliardy dolárov do výstavby nových výrobných hál, aby ich stíhala vyrábať v dostatočných množstvách. Dokonca aj niektoré modely Samsung Galaxy S6 a S6 používajú 16 MPx senzor od Sony.

To však nepriaznivo vplýva na divíziu smartfónov. Vzhľadom na to, že všetky peniaze idú na výstavbu tovární, je celkom možné, že Sony túto divíziu predá. Už teraz majú telefóny najnižšiu možnú prioritu, čo sa odzrkadlilo na menšom množstve modelov.