Autonómne vozidlo Google

Už čoskoro budú môcť obyvatelia slnečnej Kalifornie vidieť vo verejnej premávke automobily, ktoré neriadi živý šofér, ale umelá inteligencia s pomocou asistencie pokročilej technologickej výbavy.

Google to dnes oznámil prostredníctvom svojho blogu.

Taktiež uviedol, že v rámci bezpečnosti budú v autonómnych prototypoch prítomní aj zodpovední ľudia, nakoľko ide ešte stále iba o testovacie jazdy počas náročného vývoja. Tí dokážu vďaka odstrániteľnému volantu a pedálov okamžite zasiahnuť, aby tak predišli vzniku akejkoľvek nehody.

Vozidlá, ktoré dokážu zobrať kohokoľvek z bodu A do bodu B jednoduchým stlačením tlačidla, môžu pretransformovať mobilitu pre milióny ľudí,uvádza internetový gigant, pričom vyzdvihuje výrazne menšiu šancu dopravnej havárie, časovo-efektívnejšiu prepravu či zvýhodnenie tých, ktorí nedokážu sami šoférovať.

Nové prototypy budú jazdiť s rovnakým softvérom, ktorý využíva naša existujúca flotila samo-jazdiacich SUV-čiek Lexus RX450h. Táto flotila má od štartu projektu na konte takmer milión autonómnych míľ na cestách,“ pokračuje text.

Samotná rýchlosť vozidiel bude pritom zatiaľ obmedzená iba na 40 kilometrov za hodinu. Podľa slov Google chcú verejným testom zistiť aj to, ako ľudia zareagujú na netradičných účastníkov dopravnej premávky. Pre viac čerstvých informácií sledujte ambiciózny projekt na sociálnej sieti Google+.