Úvod Konkurencia Apple Apple prehral súd: Obdĺžnik so zaoblenými hranami si nemôže patentovať

Apple prehral súd: Obdĺžnik so zaoblenými hranami si nemôže patentovať

V Samsungu dnes oslavujú. Apple im musí vrátiť 382 miliónov dolárov.

8

Môže sa to síce zdať ako večnosť, no pravdou je, že Apple len pred tromi rokmi od Samsungu vysúdil rekordnú čiastku, 1,05 miliardy dolárov. Tá bola neskôr znížená na 930 miliónov dolárov a dnes bude Samsungu odpustených ďalších 382 miliónov. Pýtate sa prečo? Nuž, vraj preto, lebo obdĺžnik so štyrmi rovnako zaokrúhlenými rohmi, sa patentovať nedá. 

Trvalo im to tri roky, no Američania nakoniec dospeli k záveru, že patentovanie geometrických tvarov nie je možné. Americký odvolávací súd vo Washingtone D. C. opäť zvážil argumenty oboch strán a zamietol obvinenia Apple. Ten sa totiž sťažoval, že Samsung ukradol ich dizajn (trade dress dilution) tým, že vyrobil obdĺžnikový telefón s okrúhlymi rohmi. Podľa Apple to bol ich inovátorský prístup k výrobe smartfónov a Samsung ho jednoducho ukradol.

Prečítajte si: Malá spoločnosť vyhrala súdny spor s Apple. Dostane vraj 530 miliónov dolárov

Problém je však v tom, že obviniť niekoho z kopírovania (trade dress dilution) nie je také jednoduché. Dá sa to iba vtedy, ak dokážete, že váš dizajn neplní žiadnu funkciu. Apple tvrdil, že tvar iPhonov zabezpečil jednoduchšie ovládanie smartfónu, a teda funkciu plní.

Pre lepšie pochopenie, ak by nejaká firma vyrobila presnú kópiu iPhonu s logom jablka na zadnej strane, išlo by o krádež patentovaného dizajnu. Ak však Apple vyrobí telefón v tvare obdĺžnika a ostatní výrobcovia sa nechajú inšpirovať, o krádeži nemôže byť ani reči.

Apple teda podľa všetkého Samsungu vráti 382 miliónov dolárov a jeho bizarný patent snáď navždy zmizne. V Južnej Kórei dnes pravdepodobne oslavujú veľké víťazstvo.