foto: onedio.com

Minulý mesiac kubánsky líder Fidel Castro slávnostne otvoril kultúrne centrum v hlavnom meste Havana, ktoré prevádzkuje kubánsky výtvarník Kcho.

Tento umelec má priame väzby na vládu a štátnych predstaviteľov a vďaka tomu sa mu podarilo vybojovať od vlády schválenie pre prevádzku vôbec prvého verejného bezplatného Wi-Fi prístupového bodu v tomto totalitnom ostrovnom štáte.

Rýchlosť pripojenia je 2 Mbps, čo sa nám na prvý pohľad môže zdať smiešne, ide však o významný pokrok v oblasti moderných technológií.

Internet v krajine je výrazne obmedzený a dostupný je iba v školách, podnikoch a hoteloch, a bežný občania potrebujú súhlas vlády, pokiaľ by si chceli nainštalovať router.

Minulý mesiac napríklad poskytovateľ ETECSA oznámil, že plánuje poskytovať platené Wi-Fi služby v druhom najväčšom kubánskom meste Santiago de Cuba, kde hodina pripojenia bude stáť približne 4 až 5 dolárov, čo je vzhľadom na bežný kubánsky plat takmer nedostupné.

Bežný kubánsky občan totižto zarobí od 20 do 50 dolárov mesačne a pripojenie bude teda skôr určené pre vládne špičky a hlavne turistov.

Internetová kaviareň na Kube. Foto: anonopspub.com
Internetová kaviareň na Kube. Foto: anonopspub.com

Zaujímavosťou je, že aj napriek výrazne nedostupnému internetovému pripojeniu je v krajine dostupná služba Netflix, ktorej by sme sa mali u nás dočkať až niekedy roku 2016.

Každopádne je skvelé počuť, že technológie, aj keď pomaly, ale napredujú aj v takejto lokalite akou je Kuba.

NETFLIX na Slovensku: Poznáme približný dátum spustenia