Samsung naozaj len nedávno predstavil novú generáciu polovodičových jednotiek, kde kraľuje nový procesor Exynos 7420, ktorý je vyrobený „tesnou“ 14 nanometrovou technológiou a je dokonca až o 35% energeticky úspornejší ako predošlá generácia.

Tento čip má osem jadier, sekunduje mu grafická jednotka Mali-T760, a tento procesor je zhotovený prostredníctvom trojrozmerných FinFET tranzistorov, čo umožnilo prekonať typické obmedzenia pre 2D rovinu.

Zároveň by sa tento čip mál objaviť aj v očakávanom smartfóne Samsung Galaxy S6.

Koncept Samsung Galaxy S6 by Jermaine Smit
Koncept Samsung Galaxy S6 by Jermaine Smit

Samsung veľmi rád posúva technologické hranice a už teraz sú známe informácie, že pracuje na 10 nm(!) čipoch s rovnakou pokročilou technológiou 3D FinFET tranzistorov.

Samozrejme cesta od vývoja, cez testovanie až po finálnu produkciu nejakú dobu trvá a tieto jednotky by sa mohli objaviť v širokej škále zariadení už do dvoch rokov.

Táto technológia sa týka aj DRAM pamäťových modulov a NAND flash čipov, čo umožňuje vytvoriť viac ukladacieho priestoru na menšej ploche.

Podľa Samsungu sa jedná o významný krok v rozvoji „internetu vecí“, kde je veľkosť a ekonomika prevádzky komponentov veľmi dôležitá hlavne pri nositeľných technológiach, ktoré sú obmedzené rozmermi.

V jednoduchosti tak dostaneme viac výkonu, menšiu spotrebu energie a vzhľadom na menšie rozmery komponentov tak môžeme očakávať uloženie väčšej batérie s masívnejšou kapacitou či viac možností v oblasti dizajnových návrhov.