Úvod Novinky Google FBI chce mať možnosť hacknúť akýkoľvek počítač kdekoľvek na svete, varuje Google!

FBI chce mať možnosť hacknúť akýkoľvek počítač kdekoľvek na svete, varuje Google!

13
Ilustračný obrázok (zdroj: pixabay.com)

Všetko by prebiehalo v maximálnom utajení a v niektorých prípadoch i bez vedomia sudcov – také práva by chcel nadobudnúť americký Federálny úrad pre vyšetrovanie. Internetový gigant Google má však proti nekalým sledovacím praktikám veľké výhrady.

Podľa súčasného znenia pravidla číslo 41, sudca môže vydať povolenie na nadobudnutie prístupu k dátam v počítači, ktorý spadá do vyšetrovania. Vzdialený prístup musí byť však zrealizovaný výhradne iba v špecifickej oblasti, určenou príslušným súdnym rozhodnutím.

Pokiaľ by návrh zmien predložený americkým ministerstvom spravodlivosti prešiel schválením, FBI bude teoreticky môcť z globálneho hľadiska hacknúť počítač bez súdneho určenia konkrétneho miesta, informuje RT. Úrad tak získa pri vyšetrovaní o niečo ‚voľnejšiu ruku‘.

Vláda sa snaží aplikovať problémové rozšírenie jej sily, aby tak mohla vykonávať tiché hacknutia do počítačov, vrátane použitia malvéru,“ uviedol šéf technológií v ACLU, Christopher Soghoian, pre spravodajský web The Guardian.

Podľa Google môže väčšia právomoc FBI ohroziť legislatívu, ktorá chráni amerických spotrebiteľov proti ilegálnym zásahom do súkromia.

Návrh zmeny obsahovo rozširuje aktuálnu vládnu autoritu pod pravidlom 41 a zároveň vyvoláva niekoľko monumentálnych a veľmi komplexných konštitučných, legálnych a geopolitických obáv. Google žiada komisiu o odmietnutie navrhovaných zmien a na prenechanie rozšírenia vládnych vyšetrovacích a technologických nástrojov, ak sú potrebné a primerané, kongresu,“ znie časť textu z vyjadrenia od Google.

Kritici si ale podľa ministerstva spravodlivosti vykladajú daný text nesprávne. „Návrh neautorizuje vládu na podniknutie vyhľadávania, konfiškácie alebo na použitie akejkoľvek techniky pre vzdialený prístup, ktorá nie povolená súčasným zákonom,“ prehlásil na margo obvinení David Bitkower, námestník generálneho prokurátora.