Android 5.0 Lollipop je ukazovaný ako najnovší, najlepší a najpokročilejší mobilný systém. Ponúka nové, zaujímavé funkcie, kompatibilitu so 64-bit procesormi, Material Design a namiesto staršieho Dalviku sa v ňom nachádza rýchlejší runtime, ART. Nájdete v ňom aj zopár nedostatkov.

Viac a viac používateľov sa v poslednej dobe začalo sťažovať na chýbajúci tichý režim. Ten bol prítomný snáď v každom predošlom Androide, takže pravdepodobne nejde o chybu, ale o vedomé (mizerné) rozhodnutie Googlu.

lollipop bez tichého režimuAndroid 5.0 Lollipop do notifikácií prináša niekoľko nových funkcií. Nájdete napríklad nastavenie „nevyrušovať“, v ktorom sa vám nezobrazujú notifikácie z vybraných aplikácií, prioritný mód, a okrem iného aj nastavenie hlasitosti.

Tu je však problém. Zatiaľ čo v predchádzajúcich systémoch ste mali tlačidlo, ktorým ste mohli meniť normálny režim, režim vibrovania a tichý režim, v Lollipope takto vibrácie vypnúť nemôžete. Miesto toho musíte všetko komplikovate zapínať a vypínať v spomínanom prioritnom móde.

Používateľom najnovšieho Androidu sa to samozrejme nepáči. Vibrácie sú síce celkom fajn, no ak chcete zostať v kontakte s vonkajším svetom aj v knižnici alebo počas meetingu, je vhodné stíšiť telefón úplne.

Dúfajme teda, že si Google tento problém poznamená a v ďalšej aktualizácii ho napraví. Meniť niečo iba kvôli zmene totiž nie je vždy ten najlepší nápad.