Začal sa nový rok a s ním prichádzajú zaujímavé štatistiky. Včera sme vás informovali o tom, že Samsung opäť zarobil menej a dnes tu máme percentuálne zastúpenie jednotlivých verzií najobľúbenejšieho mobilného operačného systému na svete.

Zdá sa, že KitKat sa po roku od jeho predstavenia pekne rozbehol. Beží na ňom totiž takmer 40% všetkých zariadení. Na prvom nieste sa však so 46% umiestnil Android 4.1.x-4.3.x Jelly Bean. Drží sa aj staručký Gingerbread a Ice Cream Sandwich a na chvoste je s 0,4% Froyo.

Prekvapivo, najnovší Android 5.0 Lollipop v štatistikách nevidno. To znamená, že neovláda ani desatinu percenta všetkých zariadení. Dúfajme, že o tri mesiace to bude vyzerať lepšie. Ak chcete vedieť, kedy a či vôbec príde Lollipop na váš telefón, pozrite si náš článok.

Android štatistiky

Zdá sa teda že Googlu sa úspešne darí znižovať fragmentáciu Androidu. Ešte minulý rok mal veľké zastúpenie Gingerbread, ktorý využívali zariadenia výrobcov v rozvojových krajinách. Dnes však už úspešne upadá do zabudnutia a to je veľmi dobrá správa. Vývojári tak zbytočne nemusia optimalizovať svoje aplikácie na staré systémy.

Štatistiky boli zozbierané počas 30.12.2014 – 5.1.2015