Aký procesor by ste radšej videli v novej vlajkovej lodi od Samsungu? Exynos alebo Snapdragon? No, zdá sa, že tento rok nebudete mať na výber. Juhokórejská spoločnosť si totiž povedala, že si riešenie Qualcommu nevyberie.

Dôvodov má byť hneď niekoľko a zdá sa, že majú niečo do seba. V prvom rade, Qualcomm mal s novým Snapdragonom 810 veľké problémy. Minimálne, čo sa týka prehrievania, čipset na tom bol dosť zle. Podľa spoločnosti síce už všetky ťažkosti prekonal a koncom januára bude dostupný pre výrobcov, no jeden si nikdy nemôže byť istý. Takéto opravy na poslednú chvíľu nie vždy dopadajú dobre.

Ďalším dôvodom, prečo sa Samsung rozhodol využiť vlastné procesory je fakt, že blízko pri Soule má novú nevyužitú továreň za 15 miliárd dolárov. A ak píšem novú, tak to myslím vážne. Exynos 7 Octa totiž bude vyrobený 14 nm výrobným procesom, čo Qualcomm dorovná až s príchodom čipsetu Snapdragon 820, ktorý je naplánovaný na jeseň tohto roku. Tento výrobný proces zaistí nižšiu energetickú náročnosť, menšiu veľkosť čipsetu a v neposlednom rade aj vyšší výkon pri rovnakom taktovaní.

Nakoniec, čipsety od Qualcommu mali vždy navrch kvôli svojej konektivite. Hlavne čo sa týka LTE-A rýchlostí až 450 Mbit/s, táto firma nemala konkurenciu. Samsung si však navrhol vlastný LTE Cat.9 modem, ktorý navyše vyrobí 20 nm výrobným procesom, oproti 28 nm od Qualcommu. Ďalší bod pre Exynos.

Momentálne presne nevieme, v čom sa tieto dva čipsety majú líšiť. Teda, okrem výrobného procesu. Oba majú mať osem rovnakých 64-bit jadier Cortex-A57 a Cortex-A53, navrhnutých spoločnosťou ARM, taktovanie bude porovnateľné, Samsung však nevyužije grafiku od Qualcommu. Miesto toho si vybral Mali-T760 porovnateľnú s Adreno 430.

Odradí vás Exynos procesor od kúpy Samsung Galaxy S6?

Samsung-introduces-the-Exynos-7-Octa (1)
Samsung-introduces-the-Exynos-7-Octa (2)
Samsung-introduces-the-Exynos-7-Octa