Nové procesory od Qualcommu sú na ceste! Zdá sa, že po relatívne pomalom prechode na 64-bit architektúru sa najväčší výrobca mobilných čipsetov opäť rozbieha a čoskoro nám prinesie množstvo nových procesorov. Najzaujímavejší z ich je rozhodne Snapdragon 820.

Snapdragon 820

Ten by totiž mal byť vyrobený novým 14 nm FinFet výrobným procesom, čo naznačuje vyšší výkon a nižšiu energetickú náročnosť systému. Navyše, Qualcomm chce vo svojom novom high-end čipsete použiť vlastné jadrá. Tým pádom teoreticky ponúkne svoj produkt za nižšiu cenu, keďže doteraz využíval technológiu jadier Krait a Cortex od ARM.

Na čo presne sa teda môžeme tešiť? Podľa všetkého na osem 64-bit jadier TS2, podporu LTE-A Cat.10, podporu rýchlejšej LPDDR4 pamäte RAM a v neposlednom rade aj grafiku novej generácie Adreno 530. Najhlavnejšie však je, že sa tu nebavíme o nejakej vzdialenej budúcnosti. Toto monštrum totiž bude dostupné už v druhej polovici tohto roka čo znamená, že sa pravdepodobne dostane do Samsung Galaxy Note 5 a ďalších neskorých vlajkových lodí.

Snapdragon 815

Qualcomm však toho pre nás chystá oveľa viac. Okrem iného by sme sa mali pripraviť na čipset Snapdragon 815. Ten bude vyrobený 20 nm výrobným procesom, čo je celkom pochopiteľné, keďže kapacity pre výrobu 14 nm čipov v tej dobe budú ešte relatívne malé.

Snapdragon 815 bude mať osem jadier. Štyri z nich TS2 a ďalšie štyri TS1. Všetko samozrejme jadrá od Qualcommu zoradené v konfigurácii big.LITTLE, čo znamená, že v každom momente môže fungovať iba jedno štvorjadro. Snapdragon 815 bude podporovať LTE-A Cat.10, LPDDR4 RAM a o grafiku sa bude starať výkonné Adreno 450.

Snapdragon 6XX

Mám tu pre vás ďalšie skvelé správy. Podľa čínskeho zdroja totiž Qualcomm chystá aj procesory pre strednú triedu smartfónov. Tie sa svojím výkonom budú môcť porovnávať s minuloročnými vlajkovými loďami. Ak sa vám teda nechce míňať 600 eur, môžete si kúpiť niečo s novým Snapdragonom 616, 620, 625 alebo 629.

Uvedenia posledných dvoch menovaných na trh sa pravdepodobne dočkáme o niečo neskôr, no už teraz máme celkom dobrú predstavu o tom, čo všetko ponúknu.

Snapdragon 616

Snapdragon 616 bude podľa všetkého vybavený ôsmimi jadrami Cortex A53 od ARM s taktom 1,8 – 2,2 GHz. Čo sa týka grafiky, tešiť sa môžeme na Adreno 408. Čipset podporuje LTE-A Cat.6 a vyrobí ho 28 nm výrobným procesom firma SMIC.

Snapdragon 620

Trojica novších procesorov vyzerá ešte zaujímavejšie. Snapdragon 620 ponúkne štyri jadrá navrhnuté Qualcommom s taktom 2 – 2,5 GHz, podporu pomalšej LPDDR3 pamäte RAM, LTE-A Cat.10 a grafiku Adreno 418, ktorá je mimochodom aj v Snapdragone 808.

Snapdragon 625 a 629

Čo sa týka posledných dvoch procesorov Snapdragon 625 a 629, na prvý pohľad vyzerajú identicky. Oba budú osemjadrové, podporujú LPDDR4 pamäť RAM, LTE-A Cat.10 a Qualcomm ich vyrobí 20 nm výrobným procesom. O grafiku sa postará Adreno 418.

Na záver ešte treba dodať, že všetky informácie pochádzajú z čínskeho zdroja, nemusia teda byť 100% pravdivé. Často sa tiež stáva, že firma vývoj niektorých čipsetov zruší. Ako dobrý príklad poslúži napríklad Snapdragon 802, ktorý mal byť používaný v 4K televízoroch.

Čo si myslíte o plánoch Qualcommu? Tešíte sa na výkonnejšie procesory? A čo je najhlavnejšie, bude mať zmysel kupovať si high-end modely, keď už aj do strednej triedy prichádzajú osemjadrové monštrá s taktom 2,5 GHz?

qualcomm procesory 2015