Úvod Výrobcovia Samsung Samsung má s operačným systémom Tizen veľké plány. Naznačil stratégiu

Samsung má s operačným systémom Tizen veľké plány. Naznačil stratégiu

7

Operačný systém Tizen kórejského Samsungu je k nám momentálne najbližšie asi prostredníctvom inteligentných hodiniek série Gear, no svetlo sveta uzrel už aj prvý „Tizen smartfón“.

Útočí na indický trh cenovkou pohybujúcou sa na úrovni 90 dolárov a  tomu zodpovedá aj špecifikácia.

Samsung Z1 je vybavený 4 palcovým WVGA TFT displejom, 1,2 GHz dual-core procesorom, 768 MB pamäťou RAM, 4 GB internou pamäťou, slotom pre microSD karty, 3,1 MPix fotoaparátom, dual SIM funkciou, 3G, Wi-Fi, Bluetooth 4.0 a GPS konektivitou, a batériou s kapacitou 1500 mAh.

samsung-z1-official

Aj keď sa použitie nového operačného systému v smartfóne môže zdať ako utópia, Samsung má s Tizenom ambiciózne plány.

Už teraz bude použitý v inteligentných televízoroch modelového radu pre rok 2015, čo výrobca dokázal na podujatí CES 2015, jeho implementáciu čakajú aj ostatné spotrebiče ako fotoaparáty, inteligentné chladničky či práčky a ďalšie inteligentné hodinky, ktoré Samsung plánuje predstaviť v marci na podujatí MWC 2015 v Barcelone budú tak isto bežať na platforme Tizen.

Koľko ďalších smartfónov a či vôbec ešte nejaký s týmto operačným systémom uvidíme v tomto roku je zatiaľ neznáme.

Jedná sa o stratégiu Samsungu vytvoriť vlastný multiplatformový ekosystém „internetu vecí“, pričom Tizen je oproti Androidu menej náročný na výkon, spotrebu energie alebo operačnej pamäte.

Zároveň však preferuje otvorenosť tejto platformy, čo sa týka ďalších partnerov, vývojárov a softvéru.

Ak bude mať užívateľ v domácnosti napríklad televízor, chladničku a fotoaparát s týmto OS je v celku logické, že by teoreticky siahol aj po smartfóne s OS Tizen pokiaľ mu poskytne jednoduché ovládanie domácnosti aj s ostatnými funkciami konkurenčných platforiem za výhodnejšiu cenu.

Tizen

Samsung súčasne naznačil, že neplánuje opustiť ostatné platformy alebo „uzamknúť“ svoje produkty prostredníctvom vlastného operačného systému.

Akú odozvu bude mať táto stratégia u verejnosti uvidíme v priebehu tohto, respektíve budúceho roku.

Každopádne, dávate takejto stratégii šancu?