Úvod Novinky Samsung zaznamenal katastrofálne finančné výsledky: Len o niečo viac predaných telefónov s...

Samsung zaznamenal katastrofálne finančné výsledky: Len o niečo viac predaných telefónov s oveľa nižším ziskom

7

Keď sa darí, tak sa darí. Samsung neprežíva dvakrát úspešné obdobie. Výsledky druhého a tretieho finančného kvartálu sú v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku katastrofálne. Okrem toho, tento rok mu na krk dýcha XiaoMi a.k.a. čínske jabĺčko, ktorého sa nemôžu nabažiť milióny spokojných majiteľov.

Aj napriek tomu, že gigant z Južnej Kórei počas tretieho kvartálu predal o niečo viac zariadení, než v druhom sa mu ani zďaleka nepodarilo naplniť očakávania. V Q3 ich smartfónová divízia zarobila o 15% menej, než počas Q2 (17,68 miliárd eur oproti 20,68 miliárd eur). V porovnaní s rovnakým obdobím, no za minulý rok to vyzerá ešte horšie. Za Q3 2013 totiž rovnaká divízia dokázala zarobiť 26,85 miliárd eur. To je medziročný prepad o niečo vyše 9 miliárd eur. Au!

Lepšie to nevyzerá ani s celkovým obratom. Za tretí kvartál totiž gigant otočil 45 miliárd dolárov, čo je oproti tretiemu kvartálu minulému roku pokles o 11 miliárd. Čistý zisk taktiež zamieril smerom nadol. Za posledné tri mesiace Samsung zo svojich smartfónov a tabletov zarobil 3,65 miliárd eur, čo je oproti minuloročným 5,39 miliardám poriadny pokles.

Samsung verí, že im pomôže Galaxy Note 4, trh nesúhlasí.

Samsung verí, že im v ťažkej situácii pomôže ich novinka – Galaxy Note 4. Predbežné výsledky však naznačujú, že sa mu darí približne rovnako ako jeho predchodcovi. Okrem toho, na trh v Južnej Kórei mieri aj väčší iPhone 6 Plus, o ktorý má byť podobný, ak nie väčší záujem.

Zatiaľ čo sa Samsung trápi, čínsky výrobca XiaoMi doslova kvitne do krásy. Len nedávno sme informovali o tom, že sa z neho stal tretím najväčším výrobcom smartfónov na svete. To všeto bez toho, aby opustil Áziu. Teraz pred ním ostávajú posledné dve prekážky – Apple a Samsung.

samsung-predaje
Predaje a zisk Samsungu za posledné tri roky
Zdroj: PA