Úvod Novinky Google Google musí zosilniť podmorské káble s optikou. Rozhrýzť sa ich snažia žraloky

Google musí zosilniť podmorské káble s optikou. Rozhrýzť sa ich snažia žraloky

2

Google je nútený zosilniť podmorské káble pomocou špeciálneho obalu z Kevlaru. Zabrániť by tak mali poškodeniu žralokmi, ktoré sa káble snažia rozhrýzť. Na udalosti Google Cloud Roadshow to potvrdil produktový manažér spoločnosti, Dan Belcher. Dan vysvetlil, že ich transpacifický kábel začali hrýzť žraloky a tak nemali na výber, len investovať do jeho zosilnenia.

Žraloky sa na miesta, v ktorých sa nachádza optický kábel útočili už odkedy ho tam umiestnili. The New York Times informoval už v roku 1987, že útoky žralokov znemožnili inštaláciu až štyroch segmentov a že experimentálny kábel, ktorý bol na dno oceána umiestnený v roku 1985 mal na sebe stopy po žraločích zuboch. Podobné správanie sa len nedávno podarilo natočiť na video, ktoré môžete vidieť nižšie.

Vysvetlenie momentálne neexistuje, no predpokladá sa, že ku káblom žraloky priťahuje magnetické pole, ktoré môže optický kábel generovať. Väčšina káblu by mala mať vrstvu ochrany, ktorá má zabrániť šíreniu magnetického poľa, no žraloky sú podľa všetkého natoľko citlivé, že to dokážu zacítiť a kábel nájsť.

Informoval o tom server The Verge.